Nieuwe namen PITCH 2015

o.a. Le Le, Portico, Binkbeats en Young Fathers het eerste weekend van juli naar Westergasterrein

arrow down

30.04.2015

Nieuwe namen PITCH 2015

o.a. Le Le, Portico, Binkbeats en Young Fathers het eerste weekend van juli naar Westergasterrein

VRIJDAG 3 JULI

Le Le
'Où est Le Le?' is de vraag die de mensen op het trottoir al een tijdje bezighield. Wel, Le Le is terug. Op PITCH naturellement. We hebben het al te lang zonder het magnifieke drietal moeten stellen. Afzonderlijk niet natuurlijk, want Piet Parra bleef zijn prachtige prenten maken, Rimer London bracht het ene na het andere pareltje uit en Serge Faberyayo schreef een boek, bracht een solo-album uit, staat op menig hiphoptrack en heeft ook nog iets dat De Jeugd van Tegenwoordig als titel draagt. Dat we de heren dus niet vals beschuldigen van het draaien van duimen. Maar ze werden wel gemist. Vandaar ons gejuich, helemaal omdat er wordt gefluisterd over nieuw werk. Wat heet: het nieuwe album Flapped Sadly in Our Faces dropt deze zomer al!

Portico
Andere bands hadden al twintig keer het bijltje erbij neergegooid, maar Portico (voorheen Portico Quartet) staat nog fier overeind. Acht jaar nadat ze genomineerd werden voor de Mercury Music Prize met hun debuut Knee-deep In The North Sea en na het vertrek van de bandleden Nick Mulvey en Keir Vine, hebben de Britten – inmiddels een drietal – zich opnieuw uitgevonden. Een contract bij Ninja Tune en een heel ander, elektronischer geluid heeft ze tot het album Living Fields gebracht. Weg zijn de saxofoon en de 'hang drums', daarvoor in de plaats kwamen gastzangers als Joe Newman van Alt-J, Jamie Woon en Jono McCleery, die de zang op tour voor zijn rekening neemt. Het belangrijkste is de sterke, intense en diepgaande elektronische muziek met allerhande analoge instrumenten. Heruitvinding van het jaar, zeggen we dan.

Ook bevestigd: 2562 & Heleen Blanken live A/V  | Radio Noet Noet | Fatima Yamaha | Applescal | Awanto3 | Reza Athar                                         

ZATERDAG 4 JULI

Binkbeats
De Romeinen wisten al dat het pad van de kunstenaar vaak verloopt volgens het principe translatio, imitatio en emulatio. Binkbeats heeft de afgelopen tijd de eerste twee fases afgerond, waarbij vooral de imitatio in het oog sprong dankzij de geweldige YouTube-reeks Beats Unraveled. Daarin reconstrueerde Frank Wienk met zijn imposante instrumentarium en zijn nog indrukwekkender muzikale talent favoriete nummers als Aphex Twins Windowlicker, J. Dilla's Mixtape en Default van Atoms For Peace. Het is onvoorstelbaar wat Binkbeats allemaal kan achter zijn tafels zonder naar een laptop te staren. Dat multi-instrumentale talent zet hij nu in voor eigen werk. Na optredens tijdens Le Guess Who?, Eurosonic en een naammakende buitenlandse tour staat Binkbeats te trappelen om PITCH te verbazen met zijn kunsten. Je gelooft je ogen misschien niet, maar je oren zullen uitermate tevreden zijn.

Young Fathers
Daar krabden de kenners zich toch even op hun achterhoofd, toen Young Fathers vorig jaar met de Mercury Prize ging lopen. Tegelijkertijd kon niemand bezwaar maken, want Dead van Young Fathers was een baanbrekend album, waarop Liberia, Nigeria en de achterbuurt van Edinburgh via de drie bandleden samenkwamen in een mix van hiphop, avantgarde, noise en r&b. Dit jaar zet Young Fathers nog een tandje bij met het maffe White Men Are Black Men Too. Je moet van goeden huize komen om deze Britten nog te volgen. De eerste reactie is dat het geweldig klinkt, maar dat je er geen snars van snapt. Vaker luisteren is wel meer begrijpen, maar nog steeds blijft het ongrijpbaar. Misschien weten we over tien jaar pas echt hoe geniaal ze zijn. Lekker toch?

Ook bevestigd: Maribou State Live | Interstellar Funk | Disco Dolly Soundsystem | Wantigga | Rachel Green

> Bekijk de bezoekersinformatie op mojo.nl
> Bekijk persbericht

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en relevante advertenties te kunnen tonen. We vragen je eenmalig om ons toestemming hiervoor te verlenen. Meer weten?