Newfrontier
 • 15 jul 2000
 • MJ Cole
  Roni Size Reprazent
  Johannes Heil
  Sven Väth
  Sander Kleinenberg
  Michel de Heij
  DJ Krush
  Ken Ishii
  Joost van Bellen
  DJ Hell

New Frontier

Van house en techno tot ambient, drum 'n bass en chemical beats: New Frontier presenteerde een doorsnee van zo ongeveer alle stijlen die de dance wereld op dat moment te bieden had. Hans Kuipers - food & beveragemanager bij MOJO - was betrokken bij de productie van het festival en vertelt:

"Na twee edities op het Muiderstrand in Almere moest het festival verhuizen. Ons oog was gevallen op het Amsterdamse Bos. Het probleem was alleen: het Amsterdamse bos viel als locatie onder de gemeente Amsterdam, maar vergunningen verstrekken ging via de gemeente Amstelveen. En Amstelveen was, zeker in die tijd, nou niet echt de meest vooruitstrevende gemeente. Het Amsterdamse Bos was een soort heiligdom, daar mocht helemaal niks gebeuren. Ik dacht bij mezelf, dit gaat nog een uitdaging worden. Ik had er eigenlijk een hard hoofd in, maar niet geschoten is altijd mis. We hadden dus een afspraak bij een wethoudster Kunst en Cultuur om te praten over de vergunning. Dus mijn collega en ik vertelden dat we graag een dance evenement wilden houden in het Amsterdamse Bos. En dat we de omliggende bewoners te vriend wilden houden, dus dat we hen een bloemetje en bonbons zouden sturen. De wethoudster reageerde eigenlijk gelijk erg enthousiast. Ze vond het geweldig en ze zag het helemaal zitten! Dus na een half uur stonden we op en bedankte haar voor het prettige gesprek en de wethoudster zegt:

“Ja ik vind het zo leuk, ik ben ontzettend begaan met dans en ik zit zelf ook op ballroom- en tangoles”

Oeps… Mijn collega en ik kijken elkaar aan: “Dit gaat niet goed, het zit toch nét iets anders…” Toen zijn we maar weer even gaan zitten, maar eigenlijk kon ze al niet echt meer terug en hebben we alsnog de vergunning gekregen.”.

Helaas was dit zowel de eerste als de laatste editie van New Frontier in het Amsterdamse Bos. Tijdens de opbouw had het festival last van drie weken regen, het leek wel een moeras. Ronny Hooch Antink, Head of Festivals, heeft zich maar één keer afgevraagd of een evenement wel door kon gaan: "We hadden wel gezorgd voor stro en houtsnippers maar er lag zó veel modder, dat als wanneer je over het terrein heen liep, leek het wel alsof je dronken was. Alles deinde gewoon. Ik zal nooit vergeten, dat er op een gegeven moment een dame naar me toe kwam, op pumps, die aan mij vroeg waar de VPRO cabin stond. En terwijl ik me nog druk aan maken was over of we wel open konden gaan, wijs ik naar de cabin. Even later kijk ik opzij en ik zie die dame die tot haar enkels in de modder stond."

Hans vertelt verder: "We konden wel een schoenenwinkel beginnen. Schoenen vielen uit in de modder, dus dan stapten ze eruit en daar stonden ze dan in de modder met blote voeten. Gemeente Amstelveen was met man en macht aanwezig, heel veel politie. Toen ‘s avonds bij een klein opstootje 20 ME'ers in volle bepakking, met schilden, helm op en wapenstokken het terrein op probeerden te rennen kwamen ook zij vast te zitten in de modder. Zelfs manitous kwamen niet meer door het terrein heen, die zakte door het terrein heen.". Het festival betekende voor MOJO het grootste verlies tot dan toe.

SLUIT close
Scroll