A Day In The Life

Tromgeroffel... Het is tijd om het laatste nummer van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band te behandelen! Afgelopen weken behandelden we steeds één nummer van deze legendarische Beatles-plaat die 1 juni 50 wordt. Het laatste nummer is het alom geprezen 'A Day In The Life'.

arrow down
27.05.2017 Ilse

A Day In The Life

Tromgeroffel... Het is tijd om het laatste nummer van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band te behandelen! Afgelopen weken behandelden we steeds één nummer van deze legendarische Beatles-plaat die 1 juni 50 wordt. Het laatste nummer is het alom geprezen 'A Day In The Life'.

 A Day In The Life kun je zonder twijfel het hoogtepunt van het album noemen. Het tekent de periode waarin The Beatles zaten; op de pieken van hun creativiteit, waarbij grenzen waren doorbroken en klaar om vele komende generaties te betoveren met de tijdloze kwaliteit van hun muziek.

De tekst van het nummer lijkt geïnspireerd op een aantal gebeurtenissen waar John Lennon mee bezig was: het overlijden van Tara Browne, een goede vriend van The Beatles, zijn verschijning in de film van Richard Lester (How I Won The War) en een krantenartikel, dat eind 1966 was verschenen in The Daily Mail, over gaten in het landschap van Blackburn.

“Just as it sounds: I was reading the paper one day and noticed two stories. One was about the Guinness heir who killed himself in a car. That was the main headline story. He died in London in a car crash. On the next page was a story about four thousand potholes in the streets of Blackburn, Lancashire, that needed to be filled. Paul's contribution was the beautiful little lick in the song, 'I'd love to turn you on,' that he'd had floating around in his head and couldn't use. I thought it was a damn good piece of work.” aldus Lennon over het nummer.

De gebeurtenissen zijn niet letterlijk in de teksten terug te vinden. Lennon zei hier o.a. nog over: “I didn't copy the accident. Tara didn't blow his mind out. But it was in my mind when I was writing that verse.”

Paul McCartney zei daarover: “The verse about the politician blowing his mind out in a car we wrote together. It has been attributed to Tara Browne, the Guinness heir, which I don't believe is the case, certainly as we were writing it, I was not attributing it to Tara in my head. In John's head it might have been. In my head I was imagining a politician bombed out on drugs who'd stopped at some traffic lights and didn't notice that the lights had changed. The 'blew his mind' was purely a drugs reference, nothing to do with a car crash.”

Opnames

En dan het gedeelte over Lennon’s rol in How I Won The War. Deze film werd opgenomen in 1966, in Spanje en Duitsland. Het was zijn enige rol in een film als ‘non-Beatle’. De zin: ‘I saw a film today, oh, boy/The English army had just won the war’ lijkt hiernaar te refereren. Het schijnt dat dit ook het begin was van het dragen van de zogeheten ‘granny glasses’ die veelvuldig naar voren komen in het artwork van Sgt. Pepper.

Het middelste gedeelte van het nummer kwam voort uit een eerder onafgemaakt fragment van McCartney. Het gaat om het gedeelte dat begint met ‘Woke up, fell out of bed’, dat verbazingwekkend goed paste: “It was just me remembering what it was like to run up the road to catch a bus to school, having a smoke and going into class. It was a reflection of my schooldays. I would have a Woodbine, somebody would speak and I'd go into a dream.”

De twee zinnen ‘had a smoke’ en ‘I’d love to turn you on’ zorgden er later overigens voor dat het nummer niet meer gedraaid mocht worden op BBC. Het zou namelijk drugsgerelateerd zijn.

In het laatste gedeelte van het nummer komen de gaten in het landschap van Blackburn aan bod.

I read the news today oh boy
Four thousand holes in Blackburn, Lancashire
And though the holes were rather small
They had to count them all
Now they know how many holes it takes to fill the Albert Hall.
I'd love to turn you on

Later vertelde Lennon hierover dat het eigenlijk een nonsens was. Het duurde even voordat hij wist wat voor woord hij moest gebruiken voor de gaten en de relatie tot de Albert Hall. Doran, een goede vriend kwam toen met het woord ‘fill’ en zo geschiedde. 

 

opnames beatles

 

Opnames
Wie luistert naar A Day In The Life valt meteen op wat voor meesterwerk dit is. Een geweldig goed uitgepakte samenwerking tussen Lennon en McCartney. In het begin was nog helemaal niet duidelijk hoe alle stukken aan elkaar zouden worden geplakt. Daarom werd er een gat van 24 maten opengelaten, dat later werd opgevuld door… jawel, een feestje in de studio. Op dit feest waren veertig klassieke muzikanten aanwezig, en het spelen van het crescendo (vier keer ‘over elkaar heen’ opgenomen) droeg niet alleen bij aan het verhogen van de feestvreugde, maar leverde ook een volstrekt briljante overgang op tussen de twee gedeeltes.

Een gouden nummer!

50 jaar Sgt. Pepper in de Ziggo Dome
Op 1 juni 2017 is het precies vijftig jaar geleden dat het invloedrijke Beatles album 'Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band' werd uitgebracht. Een muzikale mijlpaal die we niet zomaar voorbij kunnen laten gaan! Om de vijftigste verjaardag te vieren staat de Ziggo Dome op 1 juni volledig in het teken van het legendarische Beatles album. Het album - en ook 'Magical Mystery Tour' - wordt integraal uitgevoerd door The Analogues. Daarnaast vertolken muzikale gasten hun Beatles-favorieten. Wil jij bij de bijzondere viering van 50 jaar Sgt. Pepper zijn? Check dan mojo.nl/theanalogues voor alle info.

Praat mee