Australië on tour

Australië is hot. Niet alleen letterlijk als je het weerbericht daar mag geloven, maar ook op muzikaal gebied. Tijdens een rondje over onze boekersafdeling ontdekten we dat er heel veel Australische artiesten aan het touren zijn door Nederland. Tijd voor een muzikaal reisje Down Under.

arrow down
29.03.2018 Jeamie

Australië on tour

Australië is hot. Niet alleen letterlijk als je het weerbericht daar mag geloven, maar ook op muzikaal gebied. Tijdens een rondje over onze boekersafdeling ontdekten we dat er heel veel Australische artiesten aan het touren zijn door Nederland. Tijd dus voor een muzikaal reisje Down Under.

Australische grootheden zoals AC/DC en Tame Impala zijn wereldwijd al bekend, maar er zijn ook een aantal up and coming Australische artiesten die het naar verwachting heel ver gaan schoppen. Nu staan ze nog in kleine clubs en is het dus dé uitgelezen kans om deze acts te gaan zien, maar welke sluit het beste aan op jouw muzikale voorkeur? We nemen je mee op een reisje Down Under, met de klok mee.

De reis start in de grote stad Sydney: de hometown van de guys die samen DMA's vormen. De groep doet hoogtijdagen van de Britpop herleven met de hits 'Delete' en 'Lay Down'. Yes, that's right - Australiërs die de Britpop springlevend houden. Muziek die klinkt alsof het nog steeds 1995 is en Oasis en Blur er een geduchte concurrent bij hebben. Op 12 mei te zien in Paradiso.

Hy4T5r692EY

Maak vanaf Sydney een kleine uitstap naar Menagle. De helden van dit dorpje zijn The Rubens. Dit quintet bestaat uit de drie broers Zaac, Sam en Elliott Margin die op hun middelbare school bevriend raakten met Scott Baldwin en William Zeglis. Die ontmoeting resulteerde in uiterst dansbare indie-rock die Menagle op de muzikale kaart zette. 30 maart kun je hier op dansen tijdens het concert in Paradiso Noord.

JTfDjVXPsXI

Melbourne is dé muzikale stad van Australië te noemen. Zo komt onder andere multi-instrumentaliste Tash Sultana hier vandaan. En als je het over Tash Sultana hebt dan kom je ook al snel uit bij Pierce Brothers, aangezien zij het voorprogramma verzorgen tijdens haar shows in AFAS Live. Maar daarnaast hebben de tweelingbroers ook hun eigen tour langs verschillende zalen in Nederland waar ze hun akoestische folkrock in intiemere setting ten gehore brengen.

f1yUC-vl3R8

Verder is Melbourne ook de thuisstad van Courtney Barnett. Met haar nonchalante indie-rock brak ze in 2015 door met single Pedestrian At Best. Op 18 mei komt haar nieuwe album Tell Me How You Really Feel uit. Dertien dagen later kun je nieuw werk van deze plaat live gaan horen tijdens haar show in TivoliVredenburg op 31 mei. 

o-nr1nNC3ds

Melbourne goes London, nouja, London Calling dan. Want in mei vind je Rolling Blackouts Coastal Fever én City Calm Down in Paradiso on stage. Beide acts staan garant voor verfrissende indierock maar net met een ieder een andere twist. Waar je Rolling Blackouts Coastal Fever kunt relateren aan mede Melbournester Courtney Barnett, haalt City Calm Down het post-punk aura van Joy Division en de wildheid van Foals naar boven. 

Ten zuiden van Melbourne vind je het plaatsje Torquay, een typisch Australisch plaatsje. De uit Torquay afkomstige Xavier Rudd moet gedacht hebben "ik wil dat mijn roots duidelijk terugkomen in mijn muziek" en daar zorgt hij dan ook voor. Zijn gitaarmuziek vult hij aan met onder andere didgeridoos en that's that: een heerlijke mengelmoes van roots, reggae, wereld en folkmuziek. Ervaar het zelf op 20 september in AFAS Live.

XbRpw10mxsU

Als je richting de westkust reist kan Perth niet ontbreken als bestemming. De jonge Riley Pearce komt hier vandaan en maakt muziek zoals Bon Iver dat doet in hun nummer over de stad: diepgevoelige, gelaagde indiefolk. ‘Break-up songs for couples on a date… or vice versa’, zegt Riley Pearce er zelf over. 16 juni te horen op Pinkpop.

O9yWEeTgBq0

Tame Impala werd hierboven al genoemd en dat was niet voor niets: GUM is het solo-project van de uit Northam afkomstige Jay Watson, lid van Tame Impala. De multi-instrumentalist bracht met GUM al drie albums uit. "(...) a rush of woozy synths with elements of shoegaze and even passages that recall the rhythms of the Madchester scene", aldus Rolling Stone Australia. Gaat dat bewonderen op 25 april in Melkweg.

88eKXRIHN9M

Als je dan toch in Australië bent kan een uitstap richting Nieuw-Zeeland eigenlijk niet ontbreken en ook hier komt toffe muziek vandaan. Zo zijn de kiwi's van Fat Freddy's Drop heel goed in het maken van een feestje. Dat kunnen we dan ook zeker verwachten tijdens hun show in AFAS Live op 14 oktober

S-JTTNNL5qQ

Praat mee