Behind The Song Neil Diamond

Sweet Caroline. De fijne, catchy meezinger van Neil Diamond, die wereldwijd hitlijsten bereikte. Uitgebracht in 1969 en nog altijd dagelijks op de radio te horen. Een overduidelijk liefdesliedje voor een meisje dat Caroline heet. Toch?

arrow down
04.08.2017 Ilse

Behind The Song Neil Diamond

Sweet Caroline. De fijne, catchy meezinger van Neil Diamond, die wereldwijd hitlijsten bereikte. Uitgebracht in 1969 en nog altijd dagelijks op de radio te horen. Een overduidelijk liefdesliedje voor een meisje dat  Caroline heet. Toch? 

Hoe het idee voor Sweet Caroline precies is ontstaan, is nog nooit 100 % opgehelderd. Wel was het een verrassing toen Diamond, bijna 40 jaar na de release, onthulde dat de inspiratie voor het nummer presidentsdochter Caroline Kennedy was. 

Toen Caroline Kennedy 50 werd, zong Diamond het op haar verjaardagsfeest. Het was de eerste keer dat ze elkaar ontmoetten en hét moment dat hij vertelde dat de toen 10-jarige presidentsdochter de inspiratiebron was voor het lied.

4RqQMcVFhBQ

"It was a No 1 record and probably is the biggest, most important song of my career, and I have to thank her for the inspiration. I'm happy to have gotten it off my chest and to have expressed it to Caroline. I thought she might be embarrassed, but she seemed to be struck by it and really, really happy."

De daadwerkelijke inspiratie voor het nummer kwam van een foto van Caroline, die hij tegenkwam in een magazine: "It was a picture of a little girl dressed to the nines in her riding gear, next to her pony. It was such an innocent, wonderful picture, I immediately felt there was a song in there."

Pas jaren later kwam het nummer tot stand en werd het een monsterhit, waar meer dan 2 miljoen exemplaren van werden verkocht en die bij menig karaokeset voorbij komt.

Of ging het over…?
Weer jaren nadat Diamond vertelde over zijn inspiratie betreft de presidentsdochter, zei hij in het Amerikaanse tv-programma Today dat het eigenlijk over exvrouw Marsha ging. Haar naam had echter maar twee lettergrepen, waardoor het niet paste. Hij had dus een andere naam nodig en dat werd dus Caroline, want dat werkte wel.

Het zou natuurlijk zomaar kunnen dat er twee inspiratiebronnen waren voor deze legendarische hit. Hij zingt hem in ieder geval nog altijd met verve, getuige deze live video. 

4RqQMcVFhBQ

Neil Diamond in de Ziggo Dome
Op 10 en 23 september staat Neil Diamond in de Ziggo Dome. Voor beide shows zijn nog kaarten beschikbaar. Check mojo.nl/neildiamond voor meer informatie.

Praat mee