Being for the Benefit of Mr. Kite!

In de aankomende weken tellen we af naar 'The 50 Year Anniversary Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band'. Op 1 juni 2017 bestaat dit legendarische album van The Beatles precies 50 jaar en elke week behandelen we een nummer van deze plaat. In deze zevende week is het tijd voor 'Being for the Benefit of Mr. Kite!'.

arrow down

15.04.2017

Being for the Benefit of Mr. Kite!

In de aankomende weken tellen we af naar  'The 50 Year Anniversary Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band'. Op 1 juni 2017 bestaat dit legendarische album van The Beatles precies 50 jaar en elke week behandelen we een nummer van deze plaat. In deze zevende week is het tijd voor 'Being for the Benefit of Mr. Kite!'. 

"For the benefit of Mister Kite, there will be a show tonight on trampoline..." zijn de eerste regels van dit nummer, die verdacht veel doen denken aan de aankondiging van een show. Niet zo gek als je bedenkt dat John Lennon de tekst bijna letterlijk van een oud circusaffiche uit 1843 haalde, dat hij in een klein antiekwinkeltje kocht. Het was in januari 1967, tijdens de opnames van ‘Strawberry Fields Forever’. Lennon nam de poster mee naar huis en hing hem daar op.

John Lennon

Pablo Fanque’s Circus Royal
De poster kondigde groots Pablo Fanque’s Circus Royal aan, dat naar Town Meadows in Rochdale kwam. Sterren van de show: Mr. Kite, Mr. J. Henderson en Zanthus het paard. Koorddansen, trampoline springen, salto’s maken over paarden, door hoepels en over brandende tonnen: met het spektakel zat het goed in deze show.

Uiteindelijk veranderde Lennon, samen met Paul McCartney kleine details en werd er met producer George Martin gebrainstormd over de muziek. Lennon wilde er kermisgeluiden aan toevoegen, een circussfeer creëren: “I want to smell the sawdust when I hear that song.”

Opnames
Uiteindelijk gebruikte Martin verschillende orgels en opnametapes van een Victoriaans stoomorgel. Negentien kleiner geknipte stukken tape werden gebruikt en hoewel ze hoopten op een willekeurig effect, duurde het even voordat alles goed ging: “I threw the bits up in the air but, amazingly, they came back together in almost the same order. We all expected it to sound different but it was virtually the same as before! So we switched bits around and turned some upside down”, aldus geluidstechnicus Geoff Emerick.

Uiteindelijk zorgde dit voor het sfeertje dat dit nummer nodig had: mysterieus, betoverend en sprookjesachtig.

De poster
Fans van over de hele wereld zijn op zoek gegaan naar een kopie van het circusaffiche waar dit hele nummer mee begon. Er zijn echte maar weinig reproducties van gemaakt. Een van de fans Peter Dean besloot daarom de poster zélf opnieuw te maken. Hiervoor gebruikte hij de foto uit dit artikel en met hulp van een graveerder en een typograaf kwam de poster (weer) tot leven. Check het filmpje om te kijken hoe dat ging.

-tw3D3vBxfY