Burnen met Roadburnveteraan Clio

Onze Roadburn veterane Clio gaat dit jaar voor de tiende keer burnen en ontmoette zelfs haar vriend op dit heavy festival. Er is dus niemand die je beter de ins & outs van het festivalprogramma kan vertellen!

arrow down
10.04.2018 Clio

Burnen met Roadburnveteraan Clio

Onze Roadburn veterane Clio gaat dit jaar voor de tiende keer burnen en ontmoette zelfs haar vriend op dit heavy festival. Er is dus niemand die je beter de ins & outs van het festivalprogramma kan vertellen!

Van 19 t/m 22 april vindt de 19e(!) editie het psychedelic/avant-garde/doom festival Roadburn plaats in Tilburg. Ieder jaar loopt de stad vol met duizenden pelgrims met Black Sabbath shirts en Sleep back patches, die naar de tempel van de riffs (013) reizen om hun favoriete heavy bands te zien. Ik kom voor de 9e keer naar dit geliefde niche festival en dit zijn 10 bands waar je mij waarschijnlijke vooraan zal kunnen vinden:

Converge (USA hardcore/metal)
In 2016 stond Converge al op het podium voor een unieke samenwerking met Steve Von Till (Neurosis), Stephen Brodsky (Cave In) en Chelsea Wolfe, dit jaar is hardcore frontman en Deathwish Inc. oprichter Jacob Bannon de curator van een deel van het festival. Speciaal voor Roadburn komt de iconische hardcore band uit Boston samen om twee sets te spelen; de nieuwste plaat The Dusk In Us, en You Fail Me (nog steeds mijn favoriete Converge album sinds ik de band in 2004 ontdekte).

Donderdag, (‘The Dusk In Us’ set) main stage 19:40 – 20:40
Vrijdag, (‘You Fail Me’ set) main stage 20:10 – 21:10

DKqOp2YHfhI

Phurpa (RUS Tibetan chant)
Eén van de meest vreemde eenden in de bijt is waarschijnlijk Phurpa; een Russisch collectief dat Tibetaanse rituele muziek maakt uit de Boeddhistische traditie van Bon. Samen met Nederlandse breakcore pionier Bong-Ra/Servants Of The Apocalyptic Goat Rave zullen ze het ritueel Future Occultism uitvoeren.

Donderdag, Green Room 22:30 – 00:30

VK5uG2fN6HE

Kikagaku Moyo (JAP psychedelic/acid rock)
Wat krijg je als je Amerikaanse jaren ’60 & ’70 psychedelia met duitse krautrock en klassieke Indiase raga mixt? De ‘feel good music’ van  Kikagaku Moyo (幾何学模様, Japans voor ‘geometrisch patroon’). De vijfkoppige band uit Tokio maakt deel uit van de super groovy San Diego take-over, en doen behalve hun eigen set ook een East Meets West-jam met Earthless.

Vrijdag, Koepelhal 17:50 – 19:00
Zaterdag ‘East Meets West-jam’, main stage 23:30 – 00:30

k7x1iWSSMkc

Godflesh (UK industrial)
Justin Broadrick en G. C. Green, beter bekend als de Engelse industrial & extreme metal  grondleggers Godflesh, speelden in 2011 hun eerste en meest invloedrijke album Streetcleaner (1988) in zijn geheel op Roadburn. Dit jaar vroeg Jacob Bannon het duo terug om Selfless (1995) te laten horen: “Selfless as is an album that has everything for me. Punishing heaviness, incredible hooks, and limitless emotional depth. It is a true honor that they have agreed to play this album in its entirety at Roadburn 2018”.

Vrijdag, (‘Selfless’ set) main stage 22:00 – 23:40

xT0puCcvHZU

Grave Pleasures (FIN post-punk)
Eerder bekend als Beastmilk waren de post-punkers uit Helsinki opeens dé band van het moment toen ze 5 jaar geleden het album Climax uitbrachten. De sound was melancholisch maar toch catchy, en zeker niet vies van een beetje Joy Division, Echo & The Bunnymen en Killing Joke. De band viel echter uit elkaar en ging met een nieuwe formatie verder als Grave Pleasures, wat in 2017 het album Motherblood opleverde. Deze maand zijn ze als special guest mee op tour met Converge (gitarist Kurt Ballou produceerde Climax), Crowbar en Thou, die allemaal op Roadburn te zien zijn.

Vrijdag, Main stage 00:30 – 1:30

xvdnT4esPzQ

Verwoed (NL black metal)
Wat vier jaar geleden begon als eenmansproject Woudloper, is inmiddels uitgegroeid tot één van de koplopers van de New Wave of Dutch Black Metal. Het viertal onder leiding van Utrechtenaar Erik B. met leden van o.a. Dool, The Secret en Herder stond vorig jaar voor het eerst op Roadburn, maar artistic director Walter nodigde ze nog een keer uit voor zijn ‘Roadburn presents’ showcase na een bijzonder heftige show van de band in een duistere kelder gezien te hebben.

Zaterdag,  Cul de Sac 13:30 – 14:15

t-lA6TDx7so

Boris & Stephen O’Malley (JAP/USA drone/experimental)
Drone-meesters Boris (ボリス Borisu – vernoemd naar een nummer van The Melvins) zijn een één van de hardste bands die je ooit zult meemaken. Absolutego, het eerste album van experimentele trio uit Tokio kwam in 1996 uit en wordt in zijn geheel gespeeld met even harde vriend Stephen O’Malley (2011 Roadburn curator met Sunn O)))), die exclusief mee komt voor dit optreden.

Zaterdag, ‘Absolutego’ set main stage 19:00 – 20:10

7IaqqCjBW4g

Vánagandr (ICE black metal – commissioned piece)
Zeven leden van de nieuwe elite van de IJslandse black metal scene (Roadburn-regulars Misþyrming, Naðra, Svartidauði, en Wormlust) komen samen als het nieuwe project Vánagandr om voor het eerst het stuk Sól án varma ten oren brengen; zon zonder warmte. Na de bovengenoemde bands vorig jaar in Reyjavik gezien te hebben kan ik er van uitgaan dat deze alliantie ongekende chaos met zich mee zal brengen.

Zondag, main stage 15:10 – 16:25

nDS6pml_kNc

Wolfbrigade (SWE crust punk/d-beat)
Behalve black metal staat er ook gewoon een hele fijne Zweedse crust punk band op de line-up dit jaar. In oktober braken Wolfbrigade (vroeger bekend als Wolfpack) de Melkweg nog af op het Southern Lord festival met label-maten Okkultokrati, Unsane en Big Brave, nu brengen ze hun d-beat naar het Patronaat!

Zondag, Patronaat 21:30 – 22:20

90xokPEv4sE

Zuriaake/葬尸湖 (CHIN black metal)
OK, nog één black metal band dan. In het westen nog vrij obscuur, maar het Chinese Zuriaake ("zàngshīhú")  verspreidt al sinds eind jaren ’90 dood en verderf in het oosten. Behalve het nodige gitaargeweld gebruikt de band ook traditionele instrumenten als de guzheng, bamboefluit en erhu, wat unieke en complexe muziek oplevert.

Zondag, main stage 23:30 – 00:30

Jv-HBOA9E0w

Nog niet uitgeburned? Deze Roadburn-alumni komen binnenkort ook nog langs in Nederland:

High On Fire + Eyehategod + Church Of Misery
02-05 Patronaat Haarlem

High On Fire
03-05 Burgerweeshuis Deventer

Monster Magnet + Monolord + Radio Moscow + e.a.
05-05 Doornroosje Nijmegen

Monster Magnet + ¡Pendejo!
19-05 Vera Groningen

Horisont + Dead Lord
11-05 Metropool Hengelo
12-05 ‘t Beest Goes

Sleep
26-05 TivoliVredenburg Utrecht

Corrosion Of Conformity
12-06 Doornroosje Nijmegen

Coven
20-06 P60 Amstelveen

Praat mee