Chimeulum, tubeulum, snorklebones en tonespokes

Hocus Pocus Pilatus Pas? Nee hoor! Wat deze ogenschijnlijk vreemde woorden met elkaar gemeen hebben is dat zij alle vier muziekinstrumenten zijn waarmee Blue Man Group communiceert. Recent streek de groep blauwe mannen in Frankfurt neer en in september komen zij AFAS Live blauw kleuren.

arrow down
28.06.2019

Chimeulum, tubeulum, snorklebones en tonespokes

Hocus Pocus Pilatus Pas? Nee hoor! Wat deze ogenschijnlijk vreemde woorden met elkaar gemeen hebben is dat zij alle vier muziekinstrumenten zijn waarmee Blue Man Group communiceert. Recent streek de groep blauwe mannen in Frankfurt neer en in september komen zij AFAS Live blauw kleuren. Telegraaf sprak in Frankfurt met Team Blue Man Group!

De Telegraaf sprak Blue Man Group over hun shows, hun instrumenten en het ontstaan van het concept in 1987. Het trio staat bekend om hun unieke mix van kunst, technologie, muziek en comedy. Met hun bijzondere instrumenten verrassen zij telkens weer het publiek. Wij zetten een aantal van Blue Man Group's eigenaardige muziekinstrumenten voor je op een rijtje!

De PVC

De mannen kunnen muziek maken op letterlijk alles, maar PVC is ook één van de uitblinkers. Hoe zo'n instrument gebouwd wordt? Je ziet het in deze video. Over de PVC zegt creatief directeur David Bray: "Vernoemd naar het materiaal waarvan het gemaakt is. Het is een soort percussie-orgel, te bespelen met paddels. Oorspronkelijk deden we dat met schoenen, maar de zolen sleten daardoor wel heel snel."

AUb8ybmdBF4

Smoke Drums

C8JZDlrZ_oo

De Brooklyn Bridge

Wie had ooit gedacht dat een van New York's grootste bezienswaardigheden zo muzikaal was?

k95pB0jr5Cc

De chim- en tubeulum

Andere instrumenten zoals tonespokes, de chimeulum en de tubeulum zijn ook onmisbaar tijdens het spektakel dat de mannen het podium opbrengen. De tonespokes, volgens Bray "een langwerpige, eensnarige soort van gitaar, waar een rad met schoepen langsloopt" is een van hun pareltjes, maar ook de chimeulum en de tubeulum: "respectievelijk een installatie die we bespelen met hamers en een versimpelde versie van de reeds genoemde PVC.”

Buizen Backpack

Nog een bizar instrument waarmee het creatieve stel de show steelt: een mobiel muziekinstrument!

-72EdDw1nK8

Blue Man Group AFAS Live

Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit bijzondere trio? Van 3 t/m 8 september staan de legendarische mannen met hun reeks aan bijzondere instrumenten in AFAS Live Amsterdam, en jij kan er nog bij zijn. Kijk voor meer informatie op mojo.nl/bluemangroup. De Blue Man Group is in ieder geval bepakt en bezakt om ons te komen bezoeken: 

6HiEN8v4zV4

Het hele artikel over Blue Man Group lees je via De Telegraaf

 

 

 

.

Praat mee