De 2016 hoogtepunten van Jarn

Vandaag aan het woord is Jarn, boeker van o.a. Oscar and the Wolf, Tove Lo en Nothing But Thieves.

arrow down

18.12.2016

De 2016 hoogtepunten van Jarn

Vandaag aan het woord is Jarn, boeker van o.a. Oscar and the Wolf, Tove Lo en Nothing But Thieves. In een jaar ziet hij zo ongelofelijk veel shows dat hij het moeilijk kiezen vindt om maar drie live hoogtepunten van 2016 te noemen. Daarom kiest hij voor een top 3 van headline concerten én een top 3 festivalshows.

Headline top 3 (in willekeurige volgorde)
“Vrijdag 12 februari Anderson .Paak & the Free Nationals in Paradiso Noord was een show waar duidelijk door veel mensen reikhalzend naar uitgekeken was. Zijn album ‘Malibu’ was nog geen maand uit maar erg goed ontvangen. Uitverkocht dus, met publiek dat er zin in had en ook veel geïnteresseerden uit ‘de muziek’. Ik had Anderson al eens in Amsterdam staan als support van Watsky dus ik wist al dat het goed was, maar hij en z’n band speelden met zúlk gemak… Heerlijk.

-wVraXhkjMI

Later die maand op maandag 29 februari stond Machine Head in de 013. Een band die ik tot dan toe slechts één keer gezien had op FortaRock in Park Brakkenstein, waar de setlist in mijn herinnering overwegend gericht was op hun toen meest recente album en zonder tracks die ik graag eens live wilde horen. Maar in Tilburg beukten de mannen er diverse klassiekers uit en kon er weer ouderwets geheadbangd worden.

Als derde kies ik dan voor Rico & Sticks #Opgezwolletotnu op donderdag 24 maart 2016 in de Hedon, oftewel in de stad waar het begon voor de fakkelbrigadiers, Zwolle! Een jaar eerder stonden ze daar ook al een thuiswedstrijd te spelen maar door problemen met een terugvlucht heb ik toen maar een heel klein stukje kunnen zien. Deze datum was voor mij dus een herkansing met de volledige show. Alle knallers die ze de zomer ervoor op Lowlands al hadden gespeeld en meer. Een spuugspetterexpeditie in het Verre Oosten!”

Nog een eervolle vermelding dan voor een comedy-show, te weten Louis C.K. in de Ziggo Dome in de week van Lowlands. Geen poespas, gewoon de man zelf maar wel met 99.9% totaal nieuw materiaal waarin hij je door zijn gedachtenkronkels meeneemt. Enorm gelachen.”

Festival top 3
“Qua festivals was het wat makkelijker kiezen. Mijn top 3 wordt aangevoerd door Oscar and the Wolf in de Alpha van Lowlands op de plek voor Muse. Aftrappen met megahit ‘The Game’ en alles uit de kast, van CO2-kannonnen tot pyro, lasers, LED-video, een vuurwerkfontein en confetti. Twee voor iedereen nieuwe tracks en natuurlijk afsluiter ‘Strange Entity’. Dit was echt een SHOW.

pp17m__IJqs

Groot contrast wat dat betreft met mijn volgende keuze, DMA’s op Down The Rabbit Hole. Gewoon zes jongens die hun liedjes spelen. Maar wat een liedjes. De sfeer was top, het geluid was goed, de branie was er… Ik heb ze al behoorlijk vaak gezien maar dit was denk ik wel de beste van al die keren.

Tot slot nog een indoor-concert te weten Explosions in the Sky @ London Calling. Hun show eerder in het jaar op Primavera heb ik live helaas moeten missen maar kon ik nog wel via een stream volgen, nu was ik er gelukkig zelf bij aanwezig. Tsja, wat kan ik zeggen. Ogen dicht en genieten.”

Jarn, wat is jouw muzikale ontdekking van 2016?

Kt0EVVsU-Dk

“Fleddy Melculy uit België. Of Helgië, zoals ze zelf zeggen. Hun track “T-shirt van Metallica” was al een tijdje uit maar werd anderhalve maand later opeens extra actueel naar aanleiding van het ‘Metallica’-shirt filmpje van die ene vlogster. Nu onze Nederlandse geinpunkers van Orgaanklap in 2017 afscheid gaan nemen van iedereen met de De Grap Is Gemaakt tour, ben ik blij dat er een groep in de Benelux is die het stokje een soort van overneemt. Een stuk meer metal, maar wel ook met een grote dosis humor. Puike combi!”