De mysterieuze band Ghost

Sinds het ontstaan van de band in 2008, is Ghost gehuld in een waas van mysterie.

arrow down

23.01.2017

De mysterieuze band Ghost

Sinds het ontstaan van de band in 2008, is Ghost gehuld in een waas van mysterie. De leadzanger van de band is de met zogeheten corpse-paint beschilderde ''anti-paus'' Papa Emeritus. Achter de instrumenten staan vijf ''Nameless Ghouls'' in lange zwarte gewaden en gehuld achter maskers.  Tot de dag van vandaag is niet duidelijk wie de leden van Ghost zijn. Het mysterie rond de bandleden blijft fans en vele anderen bezighouden...

Wie Ghost al eerder heeft gezien of beluisterd merkt al snel dat Papa Emeritus III en zijn Nameless Ghouls geïnspireerd zijn door bands als Black Sabbath, Alice Cooper, Pink Floyd, Blue Öyster Cult, KISS, David Bowie en Pink Floyd. Daarnaast is de levendige Zweedse muziekscene, die bekend staat om zijn enorme hoeveelheid metal bands, een grote bron van inspiratie.

De sound van Ghost is uniek en kun je omschrijven als Heavy Metal gecombineerd met pakkende popelementen en klassieke 70’s hardrock vocals. De sound wordt geroemd door vele critici en fans over de hele wereld. Zo hebben ze vorig jaar een Grammy Award gewonnen voor ‘Best Metal Performance’ . 

idDdYxpkJ3g

Ook veel andere artiesten zijn gecharmeerd van Papa Emeritus en zijn Nameless Ghouls. In 2017 gaan ze na hun Europese tour als support mee met Iron Maiden en ze hebben in het verleden o.a. getoured met de Foo Fighters. Ook andere metalbands als Machine Head en Megadeth spreken vol lof over Ghost.

Ghost is op zijn minst een merkwaardige band te noemen. Met duidelijke occulte thematiek in hun muziek en met het excentrieke en mysterieuze voorkomen blijft de band nieuwsgierigheid opwekken. Wie is toch Papa Emeritus III? Waar zijn I en II gebleven en wat zijn Nameless Ghouls?

Papa Emiritus?
Bij iedere release van een nieuw album start er een nieuwe era binnen het Ghost eon en bij iedere nieuwe era neemt er een nieuwe Papa de positie van frontman in. Op dit moment heeft Ghost drie albums uitgebracht en bevinden we ons dus in het ‘Meliora’ (Titel 3e album) era.  In deze era is de duistere priester Papa Emeritus III de voorganger. Hij staat bekend om zijn jonge en moderne uitstraling. Zo draagt deze Papa Emeritus, naast zijn priesterlijke gewaden regelmatig maatpakken. Een echte ‘Popestar’.

 

Papa Emeritus III is de 3 maanden jongere broer en opvolger van Papa Emeritus II die met de komst van album 3 ‘Meliora’ van zijn troon is ontheven vanwege zijn onvermogen om alle religieuze- en overheidsinstellingen te vernietigen. Papa Emeritus II heeft Ghost geleid tijdens het ‘Infestissumam’ (Titel 2e album)  era en stond bekend om zijn meer traditionele, maar zeer duistere voorkomen.

De oorspronkelijke Papa Emeritus heeft tijdens het ‘Opus Eponymous’ (Titel 1e album) era de rol van voorganger op zich genomen. Dit was duidelijk de eerste incarnatie van Papa Emiritus, de band was nog maar net ontstaan en het was duidelijk te zien dat de band experimenteerde met hun identiteit. Zijn schedel was ruw, verweerd en zijn gewaden voornamelijk wit en eenvoudig.

Het 4e album verschijnt naar verwachting in het najaar van 2017. Wij zijn nu al benieuwd naar Papa Emeritus IV, de eerste teaser belooft veel goeds.

kjILQlUagAw

Helaas… Ook wij weten niet wie de man achter het zwart-witte masker is. Zelfs backstage dragen de bandleden maskers om hun identiteit geheim te houden. Dit is misschien wel één van de beste bewaarde geheimen van de muziekindustrie. Uiteraard gaan er geruchten, maar Ghost zelf heeft nog nooit iets bevestigd.

Nameless Ghouls
Ook de Nameless Ghouls nemen bij ieder album een nieuw gedaante aan en net zoals bij Papa Emeritus is het tot de dag van vandaag niet duidelijk wie de Nameless Ghouls nu echt zijn. Is het een vaste band of wisselen ze regelmatig van bandleden?

Wel heeft één van de Nameless Ghouls gehint dat Dave Grohl  (tevens producer van de EP ‘If You Have Ghost’) een Nameless Ghoul is geweest…

Well, we can’t really know, can we? I can tell you this much: He has played Ghost material in a ghoul suit. And he might or might have not have performed onstage, and he might or might not in the future. How’s that for a commercial cliffhanger? 

Oordeel zelf.

Dq3tBsCDY3M

Opgenomen in Gothenburg op de avond dat Dave Grohl zijn been brak… In Gothenburg… There’s your Ghost story!

Ghost is niet het type band dat wisselingen in de band naar buiten brengt, het blijft meestal bij een gerucht. Wel is er tijdens de Popestar Tour d.m.v. een foto bevestigd dat één van de mannelijke Ghouls vervangen is door een vrouwelijke Ghoul…

 

Ghost @ AFAS Live
Wil jij ook van dichtbij het mysterie van Ghost ervaren? Donderdag 6 april staat de band in AFAS Live! Na een geannuleerd optreden op Pinkpop vorig jaar vinden wij het wel weer tijd voor een flinke portie Pop infused Metal!

Instrumental progressive space-rock duo Zombi heeft de eer om de zaal op te warmen voor Ghost. Geïnspireerd door o.a. Rush en Kraftwerk maken Steve Moore (Bass & Synthesizers) en Anthony Peterra (Drums) Synthwave van ongekend hoog niveau waarmee ze een zeer duistere sfeer weten neer te zetten.

Voor meer informatie over dit concert, check mojo.nl/Ghost

KwXPaGYcA1Q