Festivallen like a pro

Zodra het eerste zonnetje doorbreekt en mijn neus gaat kriebelen van de hooikoorts ontstaan ook de kriebels in mijn buik. Want dat betekent: de festivals komen er weer aan!

arrow down
05.06.2019 Renate

Festivallen like a pro

Zodra het eerste zonnetje doorbreekt en mijn neus gaat kriebelen van de hooikoorts ontstaan ook de kriebels in mijn buik. Want dat betekent: de festivals komen er weer aan!

Pinkpop is het eerste grote festival op de MOJO kalender en ook het eerste festival dat ik ‘als mens’ bezocht. Wat een overweldigende ervaring! Dit jaar bestaat Pinkpop 50 jaar, maar het kan natuurlijk dat dit jubileumfeestje voor jou de eerste keer Pinkpop is. Speciaal voor alle firsttime Pinkpop bezoekers zet ik wat persoonlijke tips op een rijtje om het maximale te halen uit jouw festival.

Tip 1: Muziekplanning
Je komt natuurlijk vooral naar Pinkpop voor de muziek. Maak vooraf een lijstje met de acts die je écht niet wilt missen en stel prioriteiten. Niet alleen de acts op de mainstage zijn top, vergeet bijvoorbeeld niet eens Stage 4 en de Garden of Love te checken waar upcoming acts te zien zijn.

Mijn muziekplanning is oldskool: een printje van het tijdschema met verschillende kleuren marker. Eentje voor de must-sees en verschillende kleuren voor acts die leuk zijn als je in een bepaalde stemming bent. Ik word op festivals vaak uitgelachen door vrienden om mijn controlfreakisch #FOMO kleurtjessysteem, maar het werkt wel!

Tip 2: Food, glorious food
Music was my first love. Met eten toch echt wel second. Festivalfood is fijn! Er is veel keus, je kunt de hele dag álles eten waar je maar trek in hebt en je hoeft het niet zelf klaar te maken. Kom je op een rustig moment het festivalterrein op, struin dan even langs alle eetstalletjes zodat je weet wat er allemaal te happen valt. Dat maakt het kiezen op het moment dat de hongerklop komt makkelijker en je kunt je route tussen de verschillende podia erop afstemmen. En vergeet de Kalm-aan-laan niet, een paradijs voor lekkerbekken die van wat exotischer, biologisch, glutenvrij of vegan food houden.

Op een festival verloopt je dag heel anders dan een gewone doordeweekse dag. Toch zijn er veel bezoekers die netjes ontbijten, lunchen en dineren op lekker Hollandsche tijdstippen. Dat kan je natuurlijk doen. Of niet, en dan sta je veel minder lang in de rij.

Tip 3: Goed smeren
Maar daar zal festivaldirecteur Jan je vast ook regelmatig aan herinneren ;-)

Tip 4: Hydrateer
Zorg er - vooral als het warm is - voor dat je genoeg drinkt. WML (Waterleiding Maatschappij Limburg) geeft een rondje! Er is gratis Limburgs drinkwater te verkrijgen op het festivalterrein en er zijn speciale waterzakjes te krijgen die je vast kunt maken van je broek of tas. En natuurlijk zijn er heel veel barren waar je een drankje kunt scoren.

Is het nog kwart voor bier, zit je nog onder de magische NIX18 grens of doe je een non-alcohol-june? Dan zijn er ook lekkere alcoholvrije cocktails en biertjes te krijgen.

Tip 5: Kom je buiten spelen?
Schrik niet: waar in het dagelijks leven mensen zich naar hun mobiel starend vooral met zichzelf bemoeien, is een festival een soort van de wereld afgesloten speeltuin voor grote(re) mensen. En dat us against the world gevoel verbroedert. Stel je open voor anderen, leen je luchtbedpomp uit, smeer iemands rug in (eerst netjes vragen!) of deel je frietje en je gaat er weg met meer vrienden dan waarmee je bent gekomen.

Tip 6: De wc
Tja, leuk is anders maar wat erin gaat moet er ook weer uit. Niet eten en drinken is geen optie, dus je moet hier – vooral als firsttimer – even doorheen. Je hebt nog een paar dagen om te oefenen met squatten. En haal geen adem door je neus. Ook niet om te bevestigen of jouw vermoeden klopt over het waarom de heer voor jou niet een pispaal heeft gebruikt... Het is maar een paar dagen en miepen is voor mietjes. Toch?

Tip 7: Hoe kom je er?
Op de site van het festival kun je heel veel praktische info vinden over vervoer naar Pinkpop, superhandig om goed op de hoogte te zijn! Hoe je ook reist, houd er rekening mee dat het druk is en je waarschijnlijk langer onderweg bent dan je vooraf verwacht. Ook als je al op de camping staat: grote stromen mensen bewegen nu eenmaal langzamer dan als je in je up door kunt marcheren. Wil je per-sé een bepaalde act zien, plan er dan ruim omheen.

Tip 8: Sleep when you’re dead
Ok, even slapen mag. Natuurlijk. Maar neem zoveel mogelijk in je op van het festival, lach, laat je mobieltje eens in je zak/tas en beleef het live. Het gaat namelijk veel te snel voorbij en dan begint de heimwee naar volgend jaar of festival. Het is een vrij verslavende hobby namelijk...

En wie ben jij dan?
Vergeet ik me nou helemaal voor te stellen? Ik ben Renate. Sinds 2009 werk ik bij MOJO als online marketeer en mag elke dag leuke dingen doen zoals teksten schrijven en video's monteren om onze concerten en festivals te promoten. En grote kans dat ik je weleens heb gesproken als je eens een vraag hebt gesteld via onze sociale kanalen.

Praat mee