Getting Better

Iedere week bespreken we een track van 'Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band' om af te tellen naar de vijftigste verjaardag van het legendarische album. Deze keer duiken we de diepte in met 'Getting Better'.

arrow down

23.03.2017

Getting Better

Iedere week bespreken we een track van 'Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band' om af te tellen naar de vijftigste verjaardag van het legendarische album. Deze keer duiken we de diepte in met 'Getting Better'.

In de lente van 1967 maakte Paul McCartney een wandeling met Beatles biograaf Hunter Davies. Hij maakte een opmerking over het weer: “It’s getting better” en begon daarna te lachen. Toen Davies hem vroeg waarom gaf Paul aan dat die zin hem aan iets herinnerde.

We spoelen terug naar juni 1964, wanneer The Beatles op tour zijn door Australië. Ringo is ziek en wordt last minute vervangen door sessie drummer Jimmy Nicol. Steeds als de bandleden vroegen hoe het ging antwoordde Nicol: “It’s getting better”. Wat een running gag werd steeds als ze aan hem moesten denken.

Na de wandeling reed Paul terug naar zijn huis en begon te werken aan een track waarin hij deze zin wilde verwerken. Later die avond kwam John Lennon bij hem langs. McCartney speelde de akkoorden op piano en zong vrolijk: “It’s getting better all the time”. Waarop Lennon laconiek antwoordde: “It couldn’t get much worse”. Later vertelt Paul McCartney in een interview dat dit voorval prachtig de essentie van hun songwriting partnership vat.

lmXL3BRtvlw

Behalve een sterk medicijn tegen een slecht humeur is het optimistische ‘Getting Better’ ook één van de beste voorbeelden van een karakteristieke, McCartneyaanse baspartij. Zo één waarvoor je eigenlijk even rustig moet gaan zitten, misschien zelfs met een koptelefoon op, om je te verbazen over zoveel muzikaal vernuft: hoe kom je erop. (In een theaterstoel gaan zitten en naar Bart van The Analogues kijken kan natuurlijk ook.) Overigens was bij de productie van ‘Sgt. Pepper’ de baspartij vaak de laatste partij die opgenomen werd.

Ook Ringo’s drumpartij is een wonder van doeltreffende eenvoud. Let vooral op de eigenwijs vóór de tel gespeelde klap op de hihat in de coupletten. Dat kan een jochie van vier misschien ook, maar verzin het maar ’ns!

Een beroemd incident tijdens de opnames van ‘Getting Better’ was dat John Lennon per ongeluk een paar lsd-pillen nam, in plaats van de uppers waaraan hij eigenlijk behoefte had. Al snel werd hij helemaal niet ‘better’ maar misselijk en draaierig en had moeite om zich te concentreren. “Ga jij maar even een luchtje scheppen, op het dak”, zei George Martin, die niet wist hoe de vork in de steel zat. Toen Paul en George dat hoorden renden ze licht paniekerig naar het dak dat geen hek of muur had. Zorgen om niets: John zat gewoon een sigaretje te roken en had zich gelukkig niet in zijn hoofd gehaald dat hij kon vliegen.

50 jaar Sgt. Pepper in de Ziggo Dome
Op 1 juni 2017 is het precies vijftig jaar geleden dat het invloedrijke Beatles album 'Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band' werd uitgebracht. Een muzikale mijlpaal die we niet zomaar voorbij kunnen laten gaan! Om de vijftigste verjaardag te vieren staat de Ziggo Dome op 1 juni volledig in het teken van het legendarische Beatles album. Het album wordt integraal uitgevoerd door The Analogues. Daarnaast vertolken muzikale gasten hun Beatles-favorieten. Wil jij bij de bijzondere viering van 50 jaar Sgt. Pepper zijn? Check dan mojo.nl/theanalogues voor alle info.