Lucy in the Sky with Diamonds

In 13 weken tellen we af naar de vijftigste verjaardag van het meest legendarische album ooit gemaakt. Iedere zaterdag bespreken we een track van 'Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band'. Deze keer in de spotlight: 'Lucy in the Sky with Diamonds'.

arrow down

18.03.2017

Lucy in the Sky with Diamonds

In 13 weken tellen we af naar de vijftigste verjaardag van het meest legendarische album ooit gemaakt. Iedere zaterdag bespreken we een track van 'Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band'. Deze keer in de spotlight: 'Lucy in the Sky with Diamonds'.

Nee, het gáát niet over LSD. Hoewel... Het is toch wel heel toevallig hoor, dat Lennons zoontje nét een tekening maakt waarvan de ‘afkorting’ LSD is. En ook wel héél toevallig dat het liedje één grote hallucinerende trip is. Het klinkt eigenlijk als een heel matig smoesje, die tekening die Julian Lennon maakte van zijn klasgenootje Lucy. Vreemd is het dus niet dat John Lennon zich steeds moest verdedigen. "He had sketched in some stars in the sky and called it 'Lucy in the Sky With Diamonds,'" zegt Lennon. "Simple. I swear to God or swear to Mao or to anybody you like, I had no idea it spelled LSD.".

9LftibKEA7U

Het maakte niet uit hoe hard John Lennon en producer George Martin ontkenden dat de track over LSD ging, BBC deed de song toch in de ban. Maar laten wij John Lennon het voordeel van de twijfel geven.

Through The Looking Glass van Lewis Carroll (Lennons favoriete schrijver) was een belangrijke inspiratiebron – dat verklaart de psychedelische sfeer. Lennon bedacht "kaleidoscope eyes", McCartney "cellophane flowers" en "newspaper taxis". "The images were from Alice in Wonderland," Lennon said in 1980. "It was Alice in the boat. She is buying an egg, and it turns into Humpty Dumpty. The woman serving in the shop turns into a sheep, and the next minute they are rowing in a rowing boat somewhere, and I was visualizing that.", vertelt John Lennon.

In de tijd dat Lennon en McCartney het nummer schreven bracht John de meeste tijd alleen door, gevangen in een huwelijk dat op losse schroeven stond. Zoals hij later in 1980 vertelt was 'Lucy in the Sky With Diamonds' een hoopvol plaatje: "There was also the image of the female who would someday come save me — a 'girl with kaleidoscope eyes' who would come out of the sky. It turned out to be Yoko, though I hadn't met Yoko yet. So maybe it should be 'Yoko in the Sky With Diamonds.'".

Lucy in the Sky with Diamonds

Toch bijzonder: wanneer de zoon van John Lennon op de kleuterschool een tekening van je maakt, dan kom je in de krant wanneer je overlijdt

Het intro van Lucy in the Sky with Diamonds is misschien wel een van de bekendste intro's ooit gemaakt. Het intro is gespeeld op een Lowrey DSO Heritage Deluxe-orgel met ingebouwde lesliespeaker, chorus en reverb.

xxaOItEmu3U

The Analogues vertelt: "Voor de psychedelische sfeer zijn we voor een belangrijk deel afhankelijk van de Lowrey Heritage Deluxe – een zeldzaam orgel dat we door een speling van het lot (en Bart van Poppels handelsgeest) voor een prikkie hebben verworven. Wij zochten de Lowrey, maar de Lowrey zocht ons óók, zou je bijna zeggen."

50 jaar Sgt. Pepper in de Ziggo Dome
Op 1 juni 2017 is het precies vijftig jaar geleden dat het invloedrijke Beatles album 'Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band' werd uitgebracht. Een muzikale mijlpaal die we niet zomaar voorbij kunnen laten gaan! Om de vijftigste verjaardag te vieren staat de Ziggo Dome op 1 juni volledig in het teken van het legendarische Beatles album. Het album wordt integraal uitgevoerd door The Analogues. Daarnaast vertolken muzikale gasten hun Beatles-favorieten. Wil jij bij de bijzondere viering van 50 jaar Sgt. Pepper zijn? Check dan mojo.nl/theanalogues voor alle info.