MOJO tipt: muziekfilms

Films voor de muziekliefhebber! Met documentaires, speelfilms, concertregistraties ga je de diepte in met je favoriete artiest of genre. Wij vroegen onze medewerkers naar hun favoriete muziekfilms en -documentaires. Conclusie? Er is teveel! Je zou de rest van je leven kunnen vullen met enkel het kijken van films over muziek. Toch probeerden we voor jou een mooi kijklijstje te maken. MOJO tipt!

arrow down
03.08.2017 Ilse

MOJO tipt: muziekfilms

Films voor de muziekliefhebber! Met documentaires, speelfilms, concertregistraties ga je de diepte in met je favoriete artiest of genre. Wij vroegen onze medewerkers naar hun favoriete muziekfilms en -documentaires. Conclusie? Er is teveel! Je zou de rest van je leven kunnen vullen met enkel het kijken van films over muziek. Toch probeerden we voor jou een mooi kijklijstje te maken. MOJO tipt!

20.000 Days On Earth
“In the end, I am not interested in that which I fully understand.”

Ap0_y5EGttk

Volg de 20.000e dag in het leven van Nick Cave. Een fictieve dag weliswaar, maar toch blijft de grens met non-fictie vaag. Volg de opnames van 'Push The Sky Away', luister naar indrukwekkende monologen, volg hem bij sessies bij zijn psycholoog en gesprekken met belangrijke figuren in zijn leven: Warren Ellis, Kylie Minogue, Ray Winstone en Blixa Bargeld. Een intiem portret, gegoten in een bijzondere vorm.

Op 6 oktober te zien in een uitverkochte Ziggo Dome. Check mojo.nl/nickcaveandthebadseeds voor meer info.

Keith Richards: Under The Influence
“Life's a funny thing you know. And nobody wants to get old, but they don't wanna die young either.”

NHh24Y9LrY0

Tussen de vele, geweldige documentaires over The Rolling Stones (hier zou je al genoeg voor hebben om een toplijstje van te maken) is hier een film waarin je Keith Richards leert kennen. De gitarist wordt gefilmd tijdens opnames van 'Crosseyed Heart' en vertelt over zijn muzikale voorkeuren, inspiratie en blikt hij terug op zijn bijzondere bestaan als muzikant. Een levensles!

Rolling Stones staat 30 september in de Amsterdam ArenA en 15 oktober in GelreDome. Check voor info en tickets mojo.nl/rollingstones

Sound City
“Music really isn’t supposed to be perfect. It’s all about people relating to each other and doing something that’s really from the soul. It must come from the soul.”

HQoOfiLz1G4

Duik in de legendarische wereld die Sound City heet. Deze studio werd in 1969 geopend en is dé plek waar o.a. Neil Young, Tom Petty, Nirvana, Santana, Fleetwood Mac en Queens of the Stone Age een of meerdere albums opnamen. Nu de digitale muziek een steeds grotere rol speelt, verandert ook het opnameproces, wat gevolgen heeft voor de studio. In deze prachtige docu laat maker en Foo Fighters frontman Dave Grohl verschillende producers en muzikanten aan het woord, die vertellen over de wereld van Sound City.

Gimme Danger
"We were just left without any adult supervision. I mean, we just did our thing."

ruqmemgLc2E

Maak kennis met 'The Lust for Life' van Iggy Pop & The Stooges. In deze film interviewt regisseur Jim Jarmusch Jim Osterberg (Iggy Pop) over zijn fenomenale en invloedrijke band. Dat resulteert in een verhaal vol prachtige anekdotes vol details, waar niets wordt verzwegen. Recht vanuit het hart en door alle kantlijnen heen.

Vrijdag 18 augustus op Lowlands! Check mojo.nl/lowlands voor meer info.

AMY
"I don't think I'm going to be at all famous. I don't think I could handle it. I'd probably go mad, do you know what I mean? I would go mad."

_2yCIwmNuLE

Amy Winehouse behoort tot één van de grootste muzikale iconen van deze eeuw: met haar werk liet ze een diepe indruk achter. Uiteindelijk eiste de combinatie van wereldwijd succes, intense relaties en een turbulente levensstijl een hoge tol. In deze documentaire zie je unieke beelden van vroeger en van shows en luister je naar de personen die dichtbij haar stonden. Een ontroerende kijk in het leven van de vrouw achter Amy Winehouse.

La La Land
"I'm letting life hit me until it gets tired. Then I'll hit back. It's a classic rope-a-dope."

0pdqf4P9MB8

Voor de zwijmelaars: regisseur Damien Chazelle stopt de klassieke Hollywood-musical in een film. In La La Land kun je genieten van het verhaal van Mia - die droomt van een carrière als actrice - en Sebastian - een jazzmuzikant die droomt van een eigen jazzclub. Twee dromers, één ontmoeting. Waarheen leidt deze weg? Een vrolijke film vol dans en zang! Nog een muziekfilmtip van deze regisseur: Whiplash.

Wist je dat La La Land op 21 oktober op groot scherm en mét 80-koppig orkest wordt gespeeld in Rotterdam Ahoy? Check mojo.nl/lalaland voor info en tickets.

Mistaken for Strangers
"He's making a film that could ruin my rock band and I'm paying him to do it."

_OeSAUNvpvY

Een lekkere 'rock doc' over The National! In 2010 begon de band aan een grote wereldtournee. Frontman Matt Berninger vroeg zijn broer Tom mee als roadie. Die nam zijn camera mee en legde de boel vast. Wat als documentaire aftrapt, ontaardt uiteindelijk in een bijzondere, eerlijke en zeer amusante schets van de relatie tussen de broers.

25 (uitverkocht) en 26 oktober in AFAS Live. Check mojo.nl/thenational voor info en tickets.

What Happened, Miss Simone?
"I'll tell you what freedom is to me—No Fear!"

moOQXZxriKY

Een indrukwekkende documentaire over de 'High Priestess of Soul'. In What Happened, Miss Simone? vertelt de zangeres, pianiste en burgerrechtenactiviste voor een groot deel zelf haar verhaal. Hoe ze als kind geen concertpianiste kon worden vanwege haar huidskleur, maar toch doorzette. Ze kon zichzelf verliezen in muziek, maar de donkere kant van haar leven zorgde ook voor een continue, innerlijke strijd. Diverse gebeurtenissen worden in deze documentaire belicht, ondersteund door nooit eerder gebruikte opnames en zeldzame archiefbeelden.

Pink Floyd – The Wall
“Is there anybody out there?”

PEQEgpyrQ3Q

In deze film wordt het verhaal verteld van rockzanger Pink, die een muur om zijn gevoelens heeft gebouwd na een ingrijpende gebeurtenis. Hij treedt op, maar kan dit eigenlijk alleen met behulp van drugs. Langzaam verliest hij het contact met de echte wereld en zakt hij dieper in zijn eigen nachtmerrie. Een intens verhaal met indrukwekkende (geanimeerde) scènes.

Op 21 en 22 oktober brengt Brit Floyd een spectaculair eerbetoon aan Pink Floyd in de Oosterpoort en in AFAS Live. Check mojo.nl/britfloyd voor info en tickets

J. Cole: 4 Your Eyez Only
“If I’m listening, why can’t you listen?”

4nqBmiER83c

Deze HBO-documentaire is het achtergrondverhaal bij het gelijknamige album van J. Cole, dat in december 2016 uitkwam. Aan het woord zijn de inwoners van o.a. Missouri, Fergusson en Louisiana over hun frustraties met betrekking tot de huidige maatschappij: “I felt like it would be mad powerful for black people to see black people talking to each other. And you see a rapper who’s considered one of the biggest in the game, just listening”, aldus J. Cole.

5 oktober in de Ziggo Dome. Check mojo.nl/jcole voor info en tickets.

Katy Perry: Part of Me
"Thank you so much for believing in my weirdness!"

K16NvLCk2CY

Welkom in het leven van Katy Perry! In deze film krijg je een uniek kijkje in het leven van deze zangeres met beelden van vroeger, haar tour en interviews waarin ze vertelt hoe ze is gekomen waar ze nu is. Een mooi verhaal van een artieste met een originele visie en een geweldig talent, die met toewijding van haar passie haar werk maakte.

26 (uitverkocht) en 27 mei in de Ziggo Dome. Check mojo.nl/katyperry voor info en tickets.

Charles Bradley – Soul Of America
"They got me in the Post, on page six... oooooooohhhhh!"

uegzZWp6Y4w

62 jaar en dan je debuutplaat uitbrengen, voormalig James Brown-imitator Charles Bradley deed het. Volg zijn bijzondere reis langs de voorbereidingen van zijn eerste eigen debuutplaat 'No Time for Dreaming'. Ondanks dat hij opgroeide zonder moeder en een arm, dakloos bestaan trotseerde, verloor hij nooit zijn droom uit het oog: een professionele zanger worden. Met de hulp van producer Gabriel Roth en muzikant Tommy Brenneck nam hij afscheid van de James Brown covers en legde de focus het vinden van zijn eigen geluid.

Charles Bradley komt in december voor vier shows naar Nederland:
> 5 december in Paradiso
> 6 december in Doornroosje
> 8 december in Annabel (uitverkocht)
> 9 december in 013

Supersonic
“Oasis was like a Ferrari: great to look at, great to drive, and it’ll fucking spin out of control every now and again.”

9waBd3yPOLE

Blik terug op de beginjaren van Oasis. Van de snelst verkopende debuutplaat in de Britse muziekgeschiedenis tot twee optredens in Knebworth Park. Met niet eerder vertoond beeldmateriaal en exclusieve interviews nemen de gebroeders Gallagher je mee in hun beleving. Eerlijk en open over hun succes, ambitie en constante strijd, die je weer doet herinneren aan de vele fantastische nummers die ze maakten.

Lemmy
“More than any other rock musician, he is the baddest motherfucker in the world.”

Mg0mjnFkeqw

Documentaire over Lemmy Kilmister, oprichter en frontman van de heavy metalband Motörhead. Op 28 december 2015 overleed hij op 70-jarige leeftijd en liet hij een intens, buitengewoon leven achter zich. Met zijn carrière leverde hij een belangrijke bijdrage aan de wereld van de rockmuziek en wordt hij door velen gezien als de belichaming van rock 'n roll. Lemmy inspireerde artiesten zoals Dave Grohl, Slash, Metallica en Ozzy Osbourne, die in deze film hun bewondering toelichten. Een prachtig portret.

Praat mee