Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

Op 1 juni 2017 is het precies vijftig jaar geleden dat het invloedrijke Beatles album 'Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band' werd uitgebracht. Een muzikale mijlpaal die we niet zomaar voorbij kunnen laten gaan!

arrow down

04.03.2017

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

Op 1 juni 2017 is het precies vijftig jaar geleden dat het invloedrijke Beatles album 'Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band' werd uitgebracht. Een muzikale mijlpaal die we niet zomaar voorbij kunnen laten gaan!

Om de vijftigste verjaardag te vieren staat de Ziggo Dome op 1 juni volledig in het teken van het legendarische Beatles album. Het album wordt integraal uitgevoerd door The Analogues. Daarnaast vertolken muzikale gasten hun Beatles-favorieten.

DcuweZAWS_g

Wist je dat The Beatles zelf het album nooit live hebben uitgevoerd? De complexe arrangementen en experimentele studiotechnieken leenden zich hier toen niet voor. De Nederlandse band The Analogues, bestaande uit Bart van Poppel (bas, toetsen), Diederik Nomden (keyboard, gitaar), Jac Bico (gitaar), Jan van der Meij (gitaar) en Fred Gehring (drums) doet dit nu wel. Zoals een archeoloog zijn opgravingen zorgvuldig afstoft en probeert te achterhalen hoe iets gemaakt is of gebruikt werd, proberen The Analogues Beatles-song minutieus te ontleden om uiteindelijk in het theater de muziek zo authentiek mogelijk te kunnen reproduceren. Wie speelde wat, welke instrumenten, versterkers en effecten werden gebruikt, welke opnametechnieken werden toegepast?

De komende dertien weken tellen we af naar 'The 50 Year Anniversary Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band' door elke week een nummer van de plaat te behandelen. Deze eerste week is dat de titelsong: 'Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band'.

CE0rNwsXR4Q

Behalve een ongeëvenaard muzikaal talent heeft Paul McCartney ook een groot taalgevoel. Tijdens de laatste tour van The Beatles door de Verenigde Staten viel het hem op dat veel nieuwe Amerikaanse bandjes nogal buitenissige namen voor zichzelf hadden bedacht (The Grateful Dead, Creedence Clearwater Revival, The Mothers of Invention, Jefferson Airplane, The Jimi Hendrix Experience, etc.). Daarbij vergeleken klonk ‘The Beatles’ in zijn oren nogal oubollig. En dat bracht hem op ’t idee om een alter ego voor The Beatles te creëren: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

De ouverture van het album, waarin het alter ego geïntroduceerd wordt, is een mooi voorbeeld hoe The Beatles op een volstrekt geloofwaardige manier (en in twee minuten) verschillende muzikale stijlen combineren in één liedje.

In de coupletten is volgens sommigen terug te horen dat twee dagen voordat The Beatles deze track opnamen, ze een liveshow van Jimi Hendrix bijwoonden. En op zijn beurt speelde Hendrix, twee dagen nadat het album was uitgekomen, bij optredens al een eigen versie van 'Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band'.

In ieder geval kan The Analogues' Jan van der Meij in die coupletten goed laten horen dat hij een uitstekende ‘harde McCartney’ in huis heeft.

De hoornpartijen in de bruggetjes sluiten aan bij de visuele stijl en de kleurrijke uniforms die de leden van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band dragen. Aan die malle verkleedpartijen doen The Analogues overigens niet mee, zij zijn een sound-a-like project, geen look-a-like band.

Wil jij bij de bijzondere viering van 50 jaar Sgt. Pepper zijn? Check dan mojo.nl/theanalogues voor alle info.