Tekstueel wonderkind Linde Schöne in 10 quotes

In september 2016 ramt Linde Schöne de zwoele sloopkogel ‘Liefde Van De Vloer’ de wereld in. Haar bezwerende stem en realer-than-life teksten zorgen ervoor dat je bij elke lettergreep aan haar lippen hangt.

arrow down
08.08.2017 Renate

Tekstueel wonderkind Linde Schöne in 10 quotes

In september 2016 ramt Linde Schöne de zwoele sloopkogel ‘Liefde Van De Vloer’ de wereld in. Haar bezwerende stem en realer-than-life teksten zorgen ervoor dat je bij elke lettergreep aan haar lippen hangt. Inmiddels is daar ook EP no. 2 ‘Linde van Nimma’ en maakt ze zich op voor een tour langs de Nederlandse clubs. Leer de zangeres beter kennen met deze tien quotes.

'Op mijn twaalfde besloot ik dat ik de Nederlandse Beyonce wilde worden'
Maar dan wel op een net iets serieuzere manier dan alle meisjes dat willen. Linde begon refreintjes in te zingen voor Nijmeegse rappers. 'Goddank is dat allemaal nooit uitgekomen'.

‘Hiphop is de enige muziek in Nederland waar soul in zit. Pas toen ik achter de piano de hiphop vibe in een liedje kon brengen, vond ik mezelf goed genoeg om het te gaan proberen.’
Van standaard en doorsnee kun je Linde niet beschuldigen. Haar muziek vangt de lichtzinnigheid, directheid en vocabulaire van hiphop, maar klinkt tegelijkertijd complex, onderhuids en sfeervol als een luisterplaat. Er was geen artieste zoals Linde Schöne. Nu dus wel!

F2czJQbmzuk

‘Ik wil bij de Ark’
Dat was zo ongeveer de openingszin van Linde tegen Vincent Patty (Jiggy Dje), eigenaar van het Noah’s Ark label. Bam! Recht voor haar raap. En 'Scary as fuck' geeft Linde toe. Maar het werkte wel: 40 demo’s later had ze een platendeal.

‘Ik ontdekte dat er verbazingwekkend veel feestjes in een week passen’
In het pre-‘Liefde Van De Vloer’ tijdperk feestte Linde Schöne twee jaar lang met het spaargeld dat ze van haar ouders kreeg. Het belangrijkste dat ze leerde was hoe naïef ze was en hoe weinig ze van de wereld wist, en weet. ‘De nacht is hard en gritty, het zit er vol met messed up people. De meeste mensen vervelen mij snel. Je kunt zeggen wat je wilt over fucked up mensen, maar ze vervelen je niet.’. En zo stond Linde Schöne met een tasje met haar tandenborstel en een rugzak vol liedjes bij de uitgang van de nacht. Die levensstijl, in combinatie met liefde, zorgde namelijk voor de boeiende verhalen die je op haar debuut EP kunt terugvinden.

w0Xb1k7E8Og

‘Ik ging een week de studio in en kwam er uit met drie tracks en een relatie’
In stilte werkte Linde twee jaar aan haar EP 'Liefde Van De Vloer', over een complexe vriendschap/seksrelatie. In de studio legt de zangeres haar ziel bloot. Het laatste waar ze op zit te wachten is een nieuwe man, en laten die zich nou altijd aandienen op zulk soort momenten... Inmiddels is producer Boeboe al anderhalf jaar niet alleen wederhelft van artieste Linde Schöne en ook van Linde Schöne als 24-jarig meisje.

‘Ik hou ervan als de tekst een diepere laag heeft, maar het mag niet te moeilijk zijn. Iedereen moet het kunnen begrijpen. Ik zie het vaak gebeuren in Nederland dat mensen hun teksten gewoon extra zweverig maken en het daarna mooi noemen, terwijl niemand het begrijpt.’
En Linde is classy genoeg om geen namen te noemen…

pW6TNy-Qhds

Ik belandde op een punt waarin ik de keuze moest maken: of ik blijf me voor altijd zo voelen of ik laat mijn eigenwaarde door andere shit bepalen. Door de dingen die ik maak, wie ik ben voor familie en vrienden, mijn intelligentie, wat ik toevoeg aan de wereld.
Haar nieuwste EP ‘Linde van Nimma’ is een referentie naar het Middeleeuwse verhaal van Mariken van Nieumeghen. Een meisje dat volgens Linde alleen maar zondige shit doet, maar uiteindelijk tot inkeer komt. De EP wordt best wel donker en gaat over het terugvinden van je eigenwaarde. Iets waar de zangeres zelf ervaring mee heeft, zo vertelt ze in een openhartig interview met 3FM.

‘Mensen zijn Ariana Grande gewend. Dat is comfortabel. Een meisje met maat 34 die zingt over seks. Ik ben een blanke, maatje 42, R&B-zangeres die over seks zingt. Dat soort shit maakt mensen ongemakkelijk.’
Kijken hoe mensen reageren op Twitter na een tv-optreden doet Linde niet meer (nuchter). Ze merkt sowieso dat haar muziek best wel een antireactie bij mensen oproept. Het is geen doorsnee R&B en Linde is - godzijdank - al helemaal geen doorsnee R&B-zangeres.

KCbtckGszZY

‘Uiteindelijk wil ik de koningin van de Nederlandse R&B zijn. Alhoewel de koningin van iets zijn juist alleen maar seksisme in stand houdt. Maar toch, ik wil de Anouk-status bereiken. Ik wil gewoon koningin van de Nederlandse popmuziek worden. Nee fuck dat, gewoon Koningin van de Nederlandse muziek... haha. Oh shit, houd me tegen: mijn grootheidswaanzin komt terug... haha’
Niets grootsheidswaanzin, dream big or go home. Linde is al hard op weg, zo noemde Atze de Vrieze haar al ‘maker van de beste Nederlandstalige r&b in tijden’.

‘Als ik straks een superster ben, dan wil ik liedjes voor anderen schrijven. Gordon noemt zichzelf toch een soulzanger? Nou, het lijkt me keihard om een echte soul track voor hem te maken. Moet ‘ie wel die ad libs afleren.’
Linde, wij kunnen niet wachten!

U6PYaDmrxrA

Linde Schöne live:
28 september in Merleyn, Nijmegen
14 oktober in Mezz, Breda
26 oktober in Rotown, Rotterdam
27 oktober in Bitterzoet, Amsterdam
28 oktober in Ekko, Utrecht

Meer info: mojo.nl/lindeschone

Praat mee