Waarom Urban het beste muziekgenre is

Over het afgelopen jaar was urban voor het eerst ever het grootste muziekgenre ter wereld. Hiphop en r&b domineren de charts en halen het ene na het andere streamingrecord.

arrow down
05.03.2018 Renate

Waarom Urban het beste muziekgenre is

Over het afgelopen jaar was urban voor het eerst ever het grootste muziekgenre ter wereld. Hiphop en r&b domineren de charts en halen het ene na het andere streamingrecord. In 2017 werd 74% meer naar urban geluisterd en het genre stootte daarmee koning rock van de troon.

Maar liefst acht albums uit de hiphop-hoek staan er in de audio- en videostreaming top 10, Ed Sheeran en Taylor Swift staan er als eenzame poppies tussen. De lijst wordt aangevoerd door Kendrick Lamar en daarnaast vind je er ook o.a. Future, The Weeknd en Eminem.

Niet alleen streams
Check die schoorsteenmantels van de grote urbansuccessen maar. Je vindt een paar Grammys bij Kendrick Lamar en JAY-Z en wat Edisons bij Ronnie Flex. Ook onze urbanboeker Maarten won afgelopen januari een van de belangrijkste prijzen in de industrie, net als hiphopfestival WOO HAH!.

Over festivals gesproken: in de historie van uberfestival Coachella staat komende editie voor het eerst geen rock headliner. Hiphop festivals WOO HAH! en Encore Festival doen zeer goede zaken en op onze andere festivals maakt urban een steeds groter deel uit van de bill.

Urban helden in Nederland
Hedendaagse helden als Ronnie Flex, Donnie, Kevin, Sevn Alias, Linde Schöne, Leafs, SMIB, Cartiez, BKO, Jacin Trill laten de streamingservices roken. En Nederhop dino's Jiggy Djé, Winne, Sticks, Rico, De Jeugd, Fresku en Extince gaan al jaren mee op hoog niveau.
 
Het beste genre dus
En wel om deze tien redenen:

  1. Lyrics - Geen enkel ander genre stopt zulke gevatte, gelaagde, dubbelzinnige, intelligente en poëtische teksten in drie-en-een-halve minuut.
  2. Bazen beats – Zit de carrière van een popartiest in het slop? Dan belt hij/zij een hiphop producer op.
  3. Slang - Het taalgebruik van Nederlandse rappers is zo creatief en divers, dat ze meer verschillende woorden gebruiken dan in grote literaire werken. True story.
  4. Mode - Want als zelfs Taylor Swift een hoodie, fitted hat en boombox draagt dan weet je dat je grote invloed hebt gehad op fashion gebied.
  5. Dansjes - The Wop, the Dougie, twerking, the Nae Nae of the Shmoney Dance, als je die onder de knie hebt dan ben jij de cool kid van de dansvloer.
  6. The Fresh Prince of Bel Air - zie ook mode en dansjes
  7. Fitties - Geen genre zo competitief als hiphop, zou jij je een battle tussen Katy Perry en Demi Lovato voor kunnen stellen? No, just no.
  8. Collabs - Als ze lief samen spelen dan ontstaat magie met hoofdletter M.
  9. Kanye West
  10. Artiestnamen – Hoe komen ze erbij? Daar is gewoon een generator voor

Urban agenda
Te veel urban om op te noemen, maar je kunt deze artiesten binnenkort live gaan zien in de clubs:

Het beste uit het genre? Schrijf je in voor de Urban mailing en ontvang de top picks uit het urban live aanbod in jouw mailbox!

Praat mee