With a Little Help from My Friends

De komende dertien weken tellen we af naar 'The 50 Year Anniversary Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band' door elke week een nummer van de plaat te behandelen. Deze tweede week is dat 'With a Little Help from My Friends'.

arrow down

11.03.2017

With a Little Help from My Friends

De komende dertien weken tellen we af naar 'The 50 Year Anniversary Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band' door elke week een nummer van de plaat te behandelen. Deze tweede week is dat 'With a Little Help from My Friends'.

Deze songtitel gaat eigenlijk over het liedje zelf: over het ontstaan van het liedje (tenminste, dat is de interpretatie die The Analogues eraan geven).

Ten eerste: het werd speciaal voor Ringo Starr geschreven door Lennon en McCartney – de enige track op Sgt. Pepper die door Ringo wordt gezongen – en daarbij hielden ze er rekening mee dat de melodie geschikt moest zijn voor Ringo’s enigszins beperkte vocale capaciteiten. De eerste regels waren oorspronkelijk dan ook: ‘What would you think if I sang out of tune? Would you throw ripe tomatoes at me?’, maar Ringo was bang dat fans hem bij optredens daadwerkelijk met tomaten zouden bekogelen. Daarover had hij zich geen zorgen hoeven maken, want er werd helemáál niet meer opgetreden nadat Sgt. Pepper uitkwam.

75Oct1Qv8x0

Ten tweede: het lied kwam ook tot stand met wat hulp van een paar vrienden. Bij Lennon thuis, in een kamer vol met babbelende mensen, met daarbij wellicht wat middelen ter stimulering van de creativiteit. En in een hoek van de kamer zaten John en Paul een beetje te klooien op een piano en gebruikten flarden van de gesprekken om in het liedje te verwerken.

Ten slotte, de opnames: op 29 maart 1967 werden er tien takes opgenomen (drums, piano en gitaar). Om kwart voor zes ’s ochtends vond Ringo het wel mooi geweest (stel je eens voor: die jongens wisten dat ze een meesterwerk aan het maken waren waar de hele wereld op zat te wachten, hadden onbeperkt tijd om lekker in de studio te hangen, en ze hoefden de volgende dag ook nergens te zijn om 9 uur – dat moet best een leuke tijd geweest zijn). Anyway, Ringo mócht niet naar huis: ‘Doe nou alsjeblieft nog even die zang.’ En dat deed hij, terwijl de anderen om hem heen stonden om ’m een beetje te helpen.

awBy_K30Pe8

Ringo Starr met a little help van Paul McCartney

50 jaar Sgt. Pepper in de Ziggo Dome
Op 1 juni 2017 is het precies vijftig jaar geleden dat het invloedrijke Beatles album 'Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band' werd uitgebracht. Een muzikale mijlpaal die we niet zomaar voorbij kunnen laten gaan! Om de vijftigste verjaardag te vieren staat de Ziggo Dome op 1 juni volledig in het teken van het legendarische Beatles album. Het album wordt integraal uitgevoerd door The Analogues. Daarnaast vertolken muzikale gasten hun Beatles-favorieten. Wil jij bij de bijzondere viering van 50 jaar Sgt. Pepper zijn? Check dan mojo.nl/theanalogues voor alle info.