MOJO bestaat 50 jaar. Om dat te vieren is er een boek verschenen. Omdat er veel meer te vertellen is dan er in het boek paste, is er ook deze serie podcasts.
MOJO bestaat 50 jaar. Om dat te vieren is er een boek verschenen. Omdat er veel meer te vertellen is dan er in het boek paste, is er ook deze serie podcasts. Michiel Veenstra spreekt met verschillende medewerkers van MOJO over hun vak en hoe dat zich in die 50 jaar heeft ontwikkeld. Een leuk en leerzaam backstage inzicht over wat er zoal komt kijken bij het organiseren van concerten en festivals. Hoe is Mojo ontstaan? Hoe boek je eigenlijk een band? Wat zijn die barriers die bij elk concert staan? Hoe komt de ticketprijs tot stand? Wat doe je als het weer ineens omslaat tijdens een evenement? Deze en nog veel meer vragen komen uitgebreid aan bod. Elke twee weken een nieuwe aflevering. Je kunt de podcast ook beluisteren via Spotify, iTunes, Soundcloud of ons YouTube kanaal.
Episode 22: Tot slot
In deze laatste aflevering van de podcastserie neemt Michiel Veenstra met directeurs John en Ruben vragen door die door luisteraars zijn ingestuurd naar aanleiding van de eerdere afleveringen. Vragen over duurzaamheid, promoted shows, agenten, concurrentie, de doorverkoop van kaarten en slapen voor het postkantoor. En nog een keer de vraag Mojo of Moodjoo en waarom heten jullie eigenlijk nog steeds zo?
Episode 21: De uitvoering
Het lijkt als bezoeker bijna vanzelfsprekend dat er tenten of een podium staan op een anders groot en leeg veld maar dat is het natuurlijk niet. In deze aflevering praat Michiel Veenstra met operationeel directeur Cees Muurling en projectspecialist vergunningen en veiligheid Ruud van Buren wat daar zoal bij komt kijken. Een gesprek over siteproductie, staalbouwdagen, kamperende tieners, wat-als scenario’s, het gevaar van weerapps en aardappels, fietsbellen en kiwi’s.
Episode 20: Toegevoegde waarde
De boeker dient het belang van zijn of haar bands, de programmeur wil een zo goed mogelijk festival. Maar wat als je beide bent? In deze aflevering praat Michiel Veenstra met Ron Euser en Maurice Spijker hoe je om gaat met deze soms tegengestelde belangen. Hoe organiseer je eigenlijk een goed festival. Over je roster erop douwen, pleasers op stage 6, discussies met agenten en mee evolueren.
Episode 19: Geen rock ‘n’ roll
MOJO was al betrokken bij de eerste editie van North Sea Jazz in 1976 en werd na het overlijden van oprichter Paul Acket in 1992 eigenaar. In deze aflevering praat Michiel Veenstra met programmeurs Michelle Kuypers en Sander Grande over het beroemde indoorjazzfestival. Over de visie van Acket, de verhuizing naar Mojo, de verhuizing naar Rotterdam en buitenlandse avonturen. Over vierklank, schapenwol, Prince en de persconferentie in Dakar.
Episode 18: Verzonken bos
In 2014 werd het Nederlandse festivallandschap verrijkt met een nieuw driedaags festival: Down The Rabbit Hole. Michiel Veenstra praat erover met programmeur Hidde Pluymert en festivaldirecteur Ide Koffeman. Over kneden met koffie, kijkdozen, big easy, eigen wereldjes naast elkaar en future headliners.
Episode 17: Vreemde eenden
Bij MOJO denken de meeste mensen aan concerten en festivals, maar dat is zeker niet alles dat georganiseerd wordt. In deze aflevering praat Michiel Veenstra met boekers Jeps Salfischberger en Frederik van Alkemade over comedy en special events. Een gesprek over Harry Potter, een puntensysteem, laste minute boekingen, kruizen op het Rokin en Amsterdam Leidsche Rijn.
Episode 16: Volle tenten trekken
Na de eerdere podcast over de marketing en promotie van concerten (afl. 5) gaat het deze keer over festivals. Waarin verschilt dat van losse concerten? Michiel Veenstra praat erover met marketing- en communicatiemanagers Alexandra Garton en Bente Bollmann. Een gesprek over identiteit, billing, mond tot mond reclame, ouderwetse posters, publieksonderzoek en hondenfilters.
Episode 15: Uit handen
Tussen de deal van de boeker en het concert zelf moet nog veel geregeld worden. Daarin is in de boekersassistent een belangrijke schakel. In deze aflevering praat Michiel Veenstra met Karin Schaap, Kitty Krösschell en Alison Torrance over advancing: alles wat nodig is om een band op het podium te krijgen zoals hotels, vluchten, het checken van en eventueel strepen in de riders. Over het in banen leiden van creatieve geesten, humus, billings en een barbecue in een hotelkamer.
Episode 14: Nieuwe dingen boeken
Hoe begin je als boeker? Hoe vind je nieuwe acts voor de clubs en festivals? Dat hoor je in deze aflevering waarin Michiel Veenstra praat met boekers Bas Jansen, Inge Verdegaal en Jarn van Strijen. Over plannen maken, bouwen aan relaties, meerdere petten en het af en toe uitschakelen van je eigen smaak.
Episode 13: Film zonder script
Maandag 27 september 2004 nam Nederland afscheid van Andre Hazes, één van de grootste volkszangers die we ooit hebben gehad. De afscheidsceremonie vond plaats in een volle Amsterdam Arena en werd door miljoenen mensen live op televisie gevolgd. De organisatie van dit bijzondere eerbetoon was in handen van John Mulder en MOJO. In deze aflevering van de podcast deelt John zijn verhaal met Michiel Veenstra. Over het concert in het Olympisch Stadion in 2002, de laatste dagen in het ziekenhuis en de totstandkoming van de unieke afscheidsdienst.
Episode 12: De hele dag creëren
Lowlands is niet meer weg te denken uit het Nederlandse festivallandschap, maar dat is niet zo vanzelfsprekend. De eerste keer ging zelfs bijna voortijdig de stekker eruit. In deze aflevering praat Michiel Veenstra met mede-grondlegger Bertus de Blaauw en festivaldirecteur Eric van Eerdenburg over het festival in Biddinghuizen. Over groeistuipen van een stad in ontwikkeling, de weekendverhuizing, het hoogtepunt van de nachtbeleving, vergeten mislukkingen en krokettengevechten in de Stardish.
Episode 11: Dat is nogal wat
In deze aflevering praat Michiel Veenstra met Ruben Brouwer, een van de twee Mojo-directeuren. Hoe kwam hij bij Mojo en wat houdt directeur zijn in? Over nieuwe initiatieven, de roerige periode, Mojo versus Live Nation, de livemarkt in Nederland en waar moet je aan voldoen als je bij Mojo wil werken.
Episode 10: Natje en droogje
Een concert of festival bezoeken is nog leuker als je er ook iets lekkers kunt eten en drinken. In deze aflevering praat Michiel Veenstra met food and beverage managers Martine Bosch en Hans Kuipers. Hoe bepaal je het menu van een evenement? Wat serveer je waar? En wat doe je als onverhoopt het bier op is? Over hardlopers stage left en right, Oosterscheldekreeft, de saté met lontong van North Sea Jazz, de kibbeling van kipverkoper Willem Worst en het verhaal van de Poké Bowl.
Episode 9: Van veld naar festival
Overal zijn festivals en er komen er nog steeds meer bij. Maar hoe vind je eigenlijk een geschikt terrein voor een festival of openlucht concert? Wat komt er daar zoal bij kijken? Wat doe je als het weer flink tegenzit? In deze aflevering praat Michiel Veenstra met projectmanager festivals & outdoors Maarten van Lokven en head of festivals Ronny Hooch Antink. Over Groene Heuvels in de herfst, waterdoorlaatbaarheid, windbestendige constructies, disposables van organische oorsprong en nog veel meer.
Episode 8: Uitdagingen aangaan
In deze aflevering spreekt Michiel Veenstra met John Mulder, een van de twee Mojo directeuren. Over zijn komst bij MOJO, zijn vertrek en terugkomst. Maar ook over uitdagingen aangaan, de Porsche dienst in Driebergen, de MOJO barrier, de hete adem van Live Nation en de rol van de World Scout Jamboree bij de eerste editie van Lowlands.
Episode 7: Wat kost dat?
Het heet niet voor niets concert business, er zit ook een zakelijke, financiële kant aan concerten. Hoe onromantisch het ook mag klinken, er moet ook gewoon geld verdiend worden. In deze aflevering praat Michiel Veenstra met het hoofd van de financiële afdeling Leo Jaarsma en ticketing manager Vicky van Galen Last. Over ticketprijzen, budgetten voor dixi’s, b-stages, c-stages, golden circles, gaten vullen, de kluis op Pinkpop en de duurste show ooit.
Episode 6: Limburgs trots
Een jaar na de start van MOJO vindt ook de eerste editie plaats van Pinkpop, inmiddels het langstlopende jaarlijks terugkerende popfestival ter wereld. Sinds half jaren tachtig is er een intensieve samenwerking tussen MOJO en Pinkpop. In deze aflevering praat Michiel Veenstra met Mister Pinkpop Jan Smeets. Over zijn festival, de samenwerking met MOJO, het loslaten van vaste opvattingen, maar ook over zijn gezondheid en friet met zoete mayonaise.
Episode 5: Volle zalen trekken
De act is geboekt en de zaal gehuurd, maar zonder publiek wordt het een saaie bedoening. Hoe zorg je dat mensen van het concert weten? Hoe krijg je die zaal vol? En wat doe je als het concert uiteindelijk toch niet helemaal zo loopt als gepland? In deze aflevering praat Michiel Veenstra met marketing en communicatie managers Shally Hurkmans en Martin Verhorst. Een gesprek over onder meer admats, teasers, targetten en last minute cancellations.
Episode 4: Hoe het verder ging
In de vierde aflevering een gesprek van Michiel Veenstra met oud-directeur Leon Ramakers. Over hoe hij bij MOJO kwam en hoe het daarna verder ging. Met onder meer het onafhankelijkheidsjaar 1977, Drogisterij De Viking, de komst van Live Nation en nog veel meer.
Episode 3: Zonder boeking geen show
Zonder boeking, geen show. Zo simpel is het. In deze aflevering praat Michiel Veenstra met boekers Kim Bloem en Maarten van Vugt. Een gesprek over deals maken, ticketprijzen en pleasers.
Episode 2: De backstage in de spotlight
Van lege doos tot spectaculaire show. Michiel Veenstra praat met productiemanagers Marjolein Zonneveld en Otger Vermeulen over de zaken waar zij in hun werk mee te maken krijgen als zij een show produceren. Over podiumhoogtes, zichtlijnen en natuurlijk ook de befaamde riders.
Episode 1: Het prille begin
Mojo-oprichter Berry Visser over hoe het allemaal begon. Het onstaan van Mojo, de naam, Kralingen Pop Festival, vallen, opstaan, het eerste stadion concert en nog veel meer.