Lowlands opent opnieuw deuren voor wetenschap

Vandaag is de call for proposals ten behoeve van het wetenschapsprogramma Lowlands Science 2016 van start gegaan.

arrow down

11.02.2016

Lowlands opent opnieuw deuren voor wetenschap

Vandaag is de call for proposals ten behoeve van het wetenschapsprogramma Lowlands Science 2016 van start gegaan.

Wat zou jij te weten willen komen tijdens een driedaags festival waarbij zo’n 55.000 individuen een unieke gemeenschap vormen waarin men geniet van muziek, cultuur en elkaar? Een plek waar nieuwe liefdes ontstaan, miljoen berichtjes worden verzonden en waar drie dagen een kortstondig paradijs opbloeit? Kortom: het ideale onderzoeksterrein voor wetenschappers.

Lowlands, BKB en New Scientist nodigen daarom wetenschappers, universiteiten en vakgroepen uit een onderzoeksvoorstel in te sturen voor Lowlands Science: een enorm lab op het festivalterrein waarin bezoekers omwille van de wetenschap onderwerp worden van experimenten.

Lowlands Science kende in 2015 een succesvol debuut. Tien teams afkomstig van onder andere het Nederlands Forensisch Instituut, het Radboudumc, de TU Delft en de UvA deden onderzoek naar o.a. de aanwezigheid van het ‘adventure gen’ in het DNA van de festivalbezoekers en de mogelijkheid om hersengolven te synchroniseren. Ook maakte het publiek mee hoe het voelt om stokoud te zijn en om rond te lopen in een virtuele werkelijkheid. Lange rijen van onderzoeksrespondenten vormden zich, ondanks het bloedhete weer.

Ook dit jaar roept Lowlands wetenschappers op om voorstellen in te sturen voor onderzoek op het festival gebruikmakend van de anonieme of vrijwillige medewerking van de festivalbezoekers, het festivalterrein, enzovoort. De mogelijkheden zijn groot, mits de kwaliteit en de haalbaarheid gewaarborgd worden in de voorstellen. Wat zou jij willen onderzoeken op Lowlands?

Meer informatie over Lowlands Science en de aanvraag is te vinden op de Lowlands website. Op de website van New Scientist is een uitgebreid verslag te vinden van Lowlands Science 2015.

> Bekijk de bezoekersinformatie op mojo.nl

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en relevante advertenties te kunnen tonen. We vragen je eenmalig om ons toestemming hiervoor te verlenen. Meer weten?