Tigran Hamasyan winnaar Paul Acket Award 2015

North Sea Jazz reikt jaarlijks de Paul Acket Award uit aan een artiest die meer aandacht verdient voor zijn of haar uitzonderlijke muzikantschap. Winnaar van de Paul Acket Award 2015 is Tigran Hamasyan.

arrow down

16.04.2015

Tigran Hamasyan winnaar Paul Acket Award 2015

North Sea Jazz reikt jaarlijks de Paul Acket Award uit aan een artiest die meer aandacht verdient voor zijn of haar uitzonderlijke muzikantschap. Winnaar van de Paul Acket Award 2015 is Tigran Hamasyan.

Pianist Tigran Hamasyan werd geboren in Armenië, maar verhuisde als tiener met zijn familie naar Los Angeles. Op zijn zestiende won hij de pianocompetitie op het Montreux Jazz Festival. Hoewel hij op het conservatorium klassieke muziek en jazz studeerde, laat Tigran zich ook inspireren door Armeense volksmuziek, rock, elektronica, en poëzie. In het laatste decennium bracht hij vier goed ontvangen albums uit, waaronder 'A Fable' (2011) en 'Shadow Theatre' (2013), waarmee hij zich doet gelden als een eigenzinnig, groot multi-stilistisch jazz talent. Niet alleen speelt Tigran fantastisch piano, hij heeft ook een enorm ontwikkeld gevoel voor compositie. Zijn nieuwste album 'Mockroot' kwam afgelopen februari uit op het Nonesuch label.

Volgens jurylid Wim Wabbes, artistiek directeur van de Handelsbeurs Concertzaal in Gent, heeft Tigran Hamasyan de gave om zich te uiten in verschillende stijlen en genres. “Of het nu solo is, of in een ensemble – de ene keer vanuit zijn Armeense roots, de andere keer puttende uit de rijke Amerikaanse traditie, altijd vertelt hij boeiende verhalen met een meesterlijke zin voor melodie. Een van de sterkhouders van zijn generatie.”

“Tigran speelt de muziek van morgen,”, aldus Stéphane Kochoyan directeur van Epic Jazz à Vienne, “hij heeft de traditionele jazz volledig geïntegreerd met zijn innovatieve geest en openheid naar de wereld. Hij beheerst zijn instrument, de akoestische piano, volledig en met een opmerkelijke beroering, maar beheerst daarnaast ook de elektronisch instrumenten.  Zijn composities getuigen van een grote liefde voor zijn vaderland en de grootmeesters, waar hij ontegenzeggelijk deel van uitmaakt.”

Tigran Hamasyan zal de prijs in ontvangst nemen tijdens het festival, waar hij op 12 juli optreedt.

> Bekijk de bezoekersinformatie op mojo.nl
> Bekijk persbericht

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en relevante advertenties te kunnen tonen. We vragen je eenmalig om ons toestemming hiervoor te verlenen. Meer weten?