14 mei 2023

Deze (oud-)Eurovisie Songfestival kandidaten zie je in Nederland

Aditya Chinchure Zhqczjr9fho Unsplash

Een week vol powerballads, extravagante outfits, opvallende choreografieën, glitter en ‘douze points’; het Eurovisie Songfestival 2023 zit er weer op. Máár; liefhebbers hoeven niet bij de pakken neer te zitten, er zijn binnenkort namelijk een aantal (oud)-kandidaten in Nederlandse concertzalen en op Nederlandse festivals te vinden. Wij zetten het even op een rijtje:

AFAS Live, Amsterdam | 23 oktober 2023

Marco Mengoni – Italië, 2023

Voor Marco was het Eurovisie-podium geen onbekend terrein, tien jaar geleden deed hij namelijk ook al mee. ‘Due Vite’, een klassieke ballad over het uit elkaar groeien van twee geliefden, werd goed ontvangen door Italiaanse critici. Met een sterke performance maakte Marco de verwachtingen waar. In oktober staat hij dan ook in AFAS Live in Amsterdam.

Meer info en tickets

Pinkpop, Landgraaf | 17 juni 2023

Daði Freyr – Ijsland, 2021

Daði Freyr was misschien wel de meest sympathieke kandidaat van het Eurovisie Songfestival 2021; knullige dansjes, eighties-inspired outfits en een ode aan de vrouw waarmee hij al tien jaar samen is, gevangen in een aanstekelijk electro-pop nummer. Alles leek Daði Freyr voor de wind te gaan, totdat één van de bandleden corona opliep nét voor de grote finale. Ondanks dat het publiek het moest doen met een vertoning van een vooraf opgenomen repetitie haalde Daði Freyr de vierde plek. Een show in 013 en optreden op Lowlands volgden en in juni is Pinkpop aan de beurt!

Meer info en tickets

Pinkpop, Landgraaf | 17 juni 2023

Go_A – Oekraïne, 2021

Go_A bracht in 2021 een moderne interpretatie van Oekraïne folklore, gecombineerd met elektronische dance beats en ‘white voice’; een traditionele zangtechniek. In hun nummer ‘Shum’ bouwde de spanning minutenlang op, om vervolgens met een bijna techno-achtige drop weer op aarde neer te kletteren. Één ding was zeker: stilstaan was tegen het einde van het nummer onmogelijk. Go_A eindigde op een mooie vijfde plek.

Meer info en tickets

Rolling Loud, Rotterdam | 30 juni & 1 juli 2023

S10 – Nederland, 2022

Voor het eerst sinds 2010 zong Nederland op het Eurovisie Songfestival 2022 weer in eigen taal. S10 bracht met ‘De Diepte’ in een prachtig en kwetsbaar nummer een ode aan verdriet en herinneringen die mensen met zich meedragen door gebeurtenissen uit het verleden. Haar doel? Mensen zich na het luisteren van het nummer minder alleen laten voelen. Met haar intieme optreden haalde ze de elfde plek.

Meer info en tickets

Melkweg, Amsterdam | 13 februari 2024

Alessandra – Noorwegen, 2023

Het spits afbijten op de allereerste avond van het Songfestival, je moet het maar kunnen. Alessandra zette direct de toon met een ijzersterke performance van haar nummer ‘Queen of Kings’, wat gaat over de kracht en veerkrachtigheid in jezelf vinden ondanks mogelijke tegenslagen. Begin 2024 strijkt ze met de gelijknamige tour neer in Melkweg in Amsterdam.

Meer info en tickets

Stadspark Live, Groningen | 18 juni 2023

Anouk – Nederland, 2013

Na een reeks Eurovisie-jaren waarin Nederland maar niet goed wist te scoren, keerde Anouk in 2013 het tij. ‘Birds’, een duister en melancholisch nummer over worstelen om jezelf vrij te vechten en de eenzaamheid die daarbij komt kijken, leverde Nederland de eerste finaleplek in 8 jaar én een uiteindelijk plek in de top 10 op.