Geschiedenis

Wat in 1968 startte op een zolderkamer in Delft is uitgegroeid tot de grootste concertpromotor van Nederland.

Van pionieren op een zolderkamer tot concertgigant

Naar een concert gaan is vandaag de dag niet zo moeilijk. Bijna elk moment is wel ergens iets te doen. Hoe anders was dat in de jaren zestig, toen live events nog maar mondjesmaat voorkwamen. Maar zo nu en dan speelden er toch supersterren in ons land. Zoals Jefferson Airplane en The Doors, in 1967 in het Amsterdamse Concertgebouw.

Aanpakken
In de zaal bij die twee concerten staat Berry Visser. Een student van de sociale academie, die zelf niet onverdienstelijk piano speelt en die in zijn vrije tijd cabaretiers en singer-songwriters boekt voor een klein zaaltje in zijn thuisstad Delft. De twee concerten in het Concertgebouw wakkeren een vuur in hem aan: zou hij dat ook kunnen?

Reken maar van yes. Met een flinke dosis doorzettingsvermogen en een mentaliteit van aanpakken zet hij in 1969 niemand minder dan Jethro Tull en Soft Machine op het podium van datzelfde Amsterdamse Concertgebouw. En daarmee is MOJO geboren.

Gedeelde liefde voor muziek
In de zaal bij Jefferson Airplane en The Doors staat ook een Limburgse bouwkundestudent, Leon Ramakers. Later kruist zijn pad opnieuw met dat van Berry, als hij een ticket koopt voor Led Zeppelin in Scheveningen. Hun gedeelde liefde voor muziek schept een band. Plus: Leon heeft een rijbewijs en een uitzonderlijk organisatietalent.

En de rest is geschiedenis
Met hun steeds verder groeiende organisatie schrijven Berry en Leon muziekgeschiedenis. Zo bedenkt Berry Holland Pop, het eerste meerdaagse rockfestival van ons land. Leon en Berry zorgen samen voor het allereerste stadionconcert, namelijk van Eric Clapton en Bob Dylan in De Kuip. Eind jaren tachtig ontwikkelt directielid John Mulder de MOJO-barrier, die sinds eind jaren tachtig wereldwijd voor veiligere optredens zorgt.

Kwalitatief goede producties neerzetten, een betrouwbare partner zijn en veilige evenementen organiseren: het is een rode draad die vanaf het eerste begin van MOJO linea recta doorloopt naar de dag van vandaag. Dankzij een team van 140 professionals delen we al meer dan vijftig jaar onze liefde voor muziek met jou, de bezoeker van onze concerten, events en festivals.

‘Got my mojo working…’ Jazeker, onze naam komt uit de songtekst 'Got My Mojo Workin' van Muddy Waters. Je kunt MOJO definiëren als een flow, of helemaal in je element zijn. Letterlijk is het een combinatie van motivation en joy. Als je gemotiveerd bent en doet wat je leuk vindt, straal je positieve energie uit. En daar staan we na ruim 50 jaar nog steeds helemaal achter!

Van pionieren in de polder tot concertgigant
MOJO is een gevestigde naam in Nederland. Maar zoals bij alle start-ups, ging het prille begin gepaard met het nodige vallen en opstaan. Oprichter Berry blikt terug op die leerzame en memorabele periode in onze podcast. Oud-directeur Leon vertelt hoe het verder ging toen hij zich bij MOJO aansloot.