02 feb. 2018

Moojo of modjo?

Zeg je nou MOJO op zijn Nederlands, of MOJO op zijn Engels? En waar komt onze bedrijfsnaam eigenlijk vandaan?
Fb Logo 851X315
"Hey, jij zegt moojo", horen we vaak als we voor het eerst iemand live of telefonisch spreken. Binnen het bedrijf doen we dat inderdaad, lekker plat Nederlands. 

Het maakt ons eigenlijk niet uit hoe je MOJO uitspreekt. Hier in Delft zeggen we het op zijn Nederlands, maar we vinden het prima als jij dat niet doet. Bij de oprichting van MOJO in 1968 kozen oprichters Leon Ramakers en Berry Visser voor een Engels woord dat in het Nederlands eigenlijk lastig te vertalen is. Het komt uit de songtekst van Muddy Waters 'Got My Mojo Workin'.

Het is iets als seksappeal, zelfverzekerdheid, innerlijke kracht of een eigenschap die je bijzonder maakt. Je kunt MOJO ook definiëren als een flow of helemaal in je element zijn. Letterlijk is het een combinatie van motivation en joy! Wanneer je gemotiveerd bent en doet wat je leuk vindt, straal je positieve energie uit. En laten we daar 50 jaar later nog steeds helemaal achter staan.

Oja, we hebben ook nog een lekker recept voor je, want mojo is toevallig ook nog een pittige paprikasaus afkomstig uit de Canarische Eilanden. 

Mojo met mojo dus!

Ingrediënten:
2 teentjes knoflook
Snuf zout
1 afgestreken tl. komijnzaad of poeder
Een halve Spaanse peper, gesneden, zonder zaadlijst
2 geroosterde paprika's, van zaadlijst ontdaan (of uit een pot op water) in stukjes
Scheutje azijn
Flinke scheut olijfolie

1 kilo krielaardappelen, ongeschild
2 handen grof zeezout

Doe de ingrediënten in de keukenmachine en maal tot een dikke massa. Voeg naar smaak olijfolie toe. Na bereiding kun je de saus in brandschone potjes enige dagen in de koelkast bewaren. Wel goed afsluiten! Deze mojo serveer je met papas arrugadas, kleine aardappelen die je in de schil kookt, in een enorme hoeveelheid zout. Na het afgieten schudt je ze droog. Door het zout slaat de schil wit uit en wordt rimpelig. Vroeger kookten de eilandbewoners de aardappelen in zeewater. Eet met gebakken vis en zet er eventueel ook een groene mojo naast. Met een kilo aardappelen is er ongeveer genoeg voor 5 personen.

Bron: Volkskrant d.d. 15 januari 2018, door Marie Louise Schipper