13 feb. 2022

Herken jij deze voormalige bandnamen?

Blackcrowes

Vandaag is het 13 februari, de dag die in Amerika bekend staat als Get A Different Name Day. Deze dag is opgericht door Ruth en Tom Roy en bedoeld als een grappige, informele feestdag waarop je voor één dag jezelf een andere naam kunt geven. “On this day, we may change our names to whatever we wish and have the right to expect colleagues, family, and friends to so address us.”

Niet alleen personen, maar ook bands en artiesten willen nog wel eens van naam wisselen! Wist jij dat deze bands vroeger anders heetten?

Elbow f.k.a. Mr Soft / Soft

In 1991 werd een vijfkoppige band uit Manchester opgericht onder de naam Mr Soft. Al snel lieten ze het deel 'Mr' vallen en gingen ze door als Soft. Vijf jaar later werd besloten de naam te veranderen in Elbow, naar verluidt omdat het woord wordt omschreven als "het meest sensuele woord in de Engelse taal" in de televisieserie The Singing Detective.

Green Day f.k.a. Sweet Children

Green Day is gestart met muziek maken onder de naam Sweet Children. In 1989 veranderden ze hun naam om verwarring met een andere band, genaamd Sweet Baby, te voorkomen. Er werd uiteindelijk gekozen voor Green Day vanwege hun voorliefde voor cannabis. In 1990 bracht Green Day nog wel een nummer en gelijknamige EP uit die de titel van hun oude bandnaam draagt. Op 22 juni staat Green Day samen met Fall Out Boy en Weezer in Stadspark Groningen voor de Hella Mega Tour!

The Black Crowes f.k.a. Mr. Crowe's Garden

Voordat ze officieel The Black Crowes werden genoemd, noemden de broers Chris en Rich Robinson zichzelf Mr. Crowe's Garden, genaamd naar het geïllustreerde kinderboek Johnny Crow's Garden van Leonard Leslie Brooke. Op 3 oktober staan The Black Crowes in AFAS Live.

Pearl Jam f.k.a. Mookie Blaylock

Als enorme fans van basketball speler Daron Oshay "Mookie" Blaylock besloten Eddie Vedder en co hun band dan ook naar de bijnaam van de bekende speler te noemen: Mookie Blaylock. Na het tekenen van een platencontract werd toch besloten een andere naam te kiezen vanwege juridische redenen. Die naam werd Pearl Jam. Als eerbetoon aan hun oude bandnaam werd het succesvolle debuutalbum 'Ten' genoemd, naar het rugnummer van Blaylock. Op 24 en 25 juli staat Pearl Jam in Ziggo Dome.

The Cure f.k.a. The Obelisk / Malice / Easy Cure

The Cure heeft meerdere naamswijzigingen meegemaakt. In de periode waarin Robert Smith net van school kwam en nog piano speelde, begon de band met optreden onder de naam The Obelisk. In 1976 werd die naam gewijzigd in Malice, maar die naam werd niet lang gehouden, want een jaar later veranderde deze in Easy Cure. Uiteindelijk besloot Robert Smith ook die naam in de prullenbak te gooien en door te gaan onder The Cure omdat hij Easy Cure "too American and too hippyish" vond. The Cure komt op 25 november naar Ziggo Dome.

Red Hot Chili Peppers f.k.a. Tony Flow And The Miraculously Majestic Masters Of Mayhem

"That's how we wanted to play, majestic and chaotic" zegt Anthony Kiedis over de voormalige bandnaam. We kunnen alleen maar blij zijn dat ze uiteindelijk voor een makkelijkere en compactere bandnaam zijn gegaan. Ook de afkorting RHCP bekt immers toch net wat lekkerder dan TFATMMMOM. Op 10 juni brengen de Red Hot Chili Peppers hun wereldtour naar het Goffertpark in Nijmegen.

Van Halen f.k.a. Genesis / Mammoth

Van Halen f.k.a. Genesis / MammothHet zijn de jaren '70 en rock and roll is thriving in Amerika! In 1972 staat er een Amerikaanse band op die zich Genesis noemt, maar nadat ze van vrienden horen dat er in Groot Brittannië een band is die zo heet en al bestaat sinds 1967, besluiten ze toch maar hun naam te wijzigen. Even gaan ze door onder Mammoth, maar omdat die naam ook al bezet blijkt, kiezen ze er uiteindelijk toch maar voor om simpel genoeg door te gaan onder Van Halen: genoemd naar de achternaam van broers en bandleden Eddie en Alex. De Britse Genesis - die van Tony Banks, Phil Collins en Mike Rutherford - staat op 21 en 22 maart met The Last Domino? Tour 2022 in Ziggo Dome. De zoon van Eddie van Halen maakt muziek onder de naam Mammoth WVH - naar de namen van zijn vaders band - en staat op 23 juni in het voorprogramma van Guns N' Roses in Stadspark Groningen!

Simon and Garfunkel f.k.a. Tom and Jerry

Simon and Garfunkel f.k.a. Tom and JerryPaul Simon en Art Garfunkel startten hun muzikale carrière op slechts 15-jarige leeftijd en traden toen op onder de naam Tom and Jerry omdat ze hun eigen namen niet zo "marketable" vonden. Als Tom & Jerry scoorden ze zelfs een klein hitje getiteld 'Hey Schoolgirl', dankzij een optreden in de televisieshow American Bandstand. Omdat een tweede hit uitbleef besloten ze zich te focussen op hun schoolwerk. In 1964 kwamen ze weer bij elkaar en sinds die tijd spelen ze wel onder hun eigen namen Simon and Garfunkel. Op 14 november treedt Art Garfunkel op in Carré.

Queen f.k.a. Smile

Queen f.k.a. SmileSamen met Tim Staffell begonnen Brian May en Roger Taylor op de universiteit een band onder de naam Smile. Toen Freddie Mercury de plaats van Tim Staffell als zanger innam, kozen ze toch voor de naam Queen, die beter past bij hun uitbundige muziek: "Glamour is a part of us and we want to be dandy. We want to shock and be outrageous." Op 1 & 2 juli staan Queen & Adam Lambert in een uitverkochte Ziggo Dome voor de Rhapsody Tour.

Meer oude bandnamen

Maroon 5 f.k.a. Kara's Flowers
KISS f.k.a. Wicked Lester
Radiohead f.k.a. On A Friday
Nickelback f.k.a. The Village Idiots
U2 f.k.a. Feedback / The Hype
Black Sabbath f.k.a. The Polka Tulk Blues Band
AC/DC f.k.a. Third World War