08 okt. 2019

Award voor Brasserie 2050

Het beste pop-up restaurant ter wereld
Ve 7607 Webuitsnedevervaagd (1)
Brasserie 2050 wint Restaurant & Bar Design Award voor 'Best International Pop-Up'

Brasserie 2050, het restaurant van de toekomst dat voor het eerst zijn deuren opende op Lowlands 2018,  is winnaar van de internationale Restaurant & Bar Design Award voor beste pop-uprestaurant ter wereld. De prijzen werden afgelopen donderdagavond 3 oktober uitgereikt op een gala-avond in Londen. Ontwerpen uit meer dan 70 landen dongen mee naar de felbegeerde prijzen.

Brasserie 2050, een initiatief van de Rabobank dat sinds de opening op tournee is door heel Europa, laat gasten ervaren hoe we ook in de toekomst duurzaam, gezond en smakelijk kunnen eten. Het paviljoen waarin de Brasserie gehuisvest is, is door Overtreders W ontworpen als voedselschuur van de toekomst. 

Prijsvoorbrasserie2050uitsnede

De prijs werd in ontvangst genomen door (van links naar rechts): Rik Meijer (Productie manager Mojo), Boy Sleddering (Senior Vice President Communications bij Rabobank), Eric van Eerdenburg (directeur Lowlands) en Hester van Dijk en Reinder Bakker (oprichters van Overtreders W). 

In 2050 heeft de wereld 10 miljard mensen te voeden. Om dat mogelijk te maken moet de hele wereldbevolking anders gaan eten. De gerechten die in Brasserie 2050 op de kaart staan, lieten zien dat dat niet betekent dat eten saai en smakeloos wordt, integendeel. Op het menu stonden onder andere No Waste brood, salade Biddinghuizen als lokaal geproduceerde variant op salade Niçoise en steak tartare van 50% vlees van scharrelkoeien uit Almere en 50% paprika en watermeloen.

Ve 7719 Web (1)

Het paviljoen waarin de brasserie gehuisvest is, is door Overtreders W ontworpen als voedselschuur van de toekomt. Een boerenschuur is een tijdloos icoon voor het boerenbedrijf, en heeft zich in de loop der eeuwen bewezen als neutrale maar herkenbare schil waarin steeds veranderende activiteiten onderdak krijgen. Ook in de toekomst zal de schuur zich blijven ontwikkelen en plek bieden aan veranderende manieren van kweken en oogsten.

Lowlandskas2 (1)

Bouwen voor de toekomst is circulair bouwen: zorgen dat er geen grondstoffen verloren gaan. De voedselschuur van de toekomst is dan ook gemaakt van geleende, gehuurde en demontabele standaardmaterialen die allemaal hun restwaarde behouden. De hoofdconstructie bestaat uit standaard palletstellingen, de tafels zijn gemaakt van gerecycled plastic en de gevel wordt gevormd door verticalfarmingkasten gevuld met keukenkruiden. Al het eten is zichtbaar en wordt gebruikt in de keuken, de gitterboxen gevuld met graan zorgen ervoor dat het paviljoen niet wegwaait. Zo is alles herbruikbaar en wordt er niks weggegooid.

Overtreders W is het ruimtelijk ontwerpbureau van Reinder Bakker en Hester van Dijk. Ze zijn gespecialiseerd in het ontwerp van spectaculaire ruimtelijke installaties voor de echte wereld, zoals een entreepoort voor de Albert Cuypmarkt, een wolfabriek en een gebouw van 250m2 gemaakt van geleende materialen, dat slechts 9 dagen bestond. Het werk van Overtreders W won verschillende ontwerpprijzen, waaronder een Frame Award en een Dutch Design Award in 2018.

Lowlandskas3 (1)