26 jul. 2017

Hoe North Sea Jazz begon

En hoe de samenwerking tot 2022 werd verlengd
Northseajazz1976posteropmuurvervaagd

Deze poster verleidde je in 1976 om naar de allereerste editie van het Port of Rotterdam North Sea Jazz Festival te gaan, in het Congresgebouw in Den Haag.  Na 41 jaar was het begin deze maand wederom zover; op 7, 8 en 9 juli vond de 42e editie van het North Sea Jazz Festival plaats, in Rotterdam Ahoy.

We grijpen deze gelegenheid aan om een kijkje in dat bijzondere verleden te nemen, toen oprichters Paul Acket en zijn vrouw Jos in 1976 tijdens een vakantie in Zwitserland besloten een jazzfestival te organiseren met een heel nieuw concept. In iedere zaal optredens van een band, combo of zanger/zangeres, zonder vaste zitplaatsen. Als een optreden tegenvalt, kun je gewoon doorlopen naar een andere zaal en zo je eigen festival samenstellen. Dit concept is in wezen niet veranderd; wel zijn er in de loop van de jaren heel veel bezoekers, zalen, een nieuwe locatie en veel, veel legendarische artiesten bijgekomen.  

Ieder jaar verbeterden Paul en Jos Acket het concept. Paul bewaakte het programma, bestudeerde alle bezettingen en vond het evenwicht tussen de programmering in de verschillende zalen. Hij was daar zeer gepassioneerd het hele jaar mee bezig. Jos nam de zakelijke kant van het festival voor haar rekening. In het boek ‘1976-2008 The Art of North Sea Jazz, 33 years of memories and posters’ uit 2008 vertelt Jos Acket over deze tijd. 

‘Samen bezochten we alle festivals in de wereld. Mede daarom konden we uitzonderlijke primeurs en talenten laten optreden. Vraag me niet hoe hard we eraan gewerkt hebben, maar het was alle moeite waard. Het publiek, alle medewerkers en leveranciers leefden waanzinnig mee en wij hebben van al die mensen veel steun gekregen. Het was ook hun festival! Regelmatig zie ik nog oude bekenden en dan worden er leuke herinneringen opgehaald. Het doet me dan ook plezier dat het festival met hetzelfde enthousiasme wordt voortgezet!’

Als erkenning voor haar grote verdiensten voor het festival en daarmee voor de jazz in Nederland, ontving zij in 2005 de Bird Award Special Appreciation.

Samenwerking North Sea Jazz en Rotterdam verlengd tot en met 2022

Dat North Sea Jazz zoals de oprichters het voor ogen hadden nog steeds een succes is en sinds 12 jaar bij Rotterdam hoort wordt bevestigd door Burgemeester Aboutaleb. ‘Het North Sea Jazz Festival is al meer dan tien jaar één van de mooiste visitekaartjes van Rotterdam: onze muzikale skyline.’ De samenwerking tussen de stad Rotterdam en North Sea Jazz is daarom ook tijdens de afgelopen editie verlengd. Dit garandeert dat het North Sea Jazz Festival tenminste tot 2022 in Rotterdam plaatsvindt.

Jan Willem Luyken, directeur van North Sea Jazz: “De manier waarop de stad Rotterdam ons vanaf begin heeft ondersteund en omarmd is geweldig en ik ben zeer blij dat we deze samenwerking voortzetten.“  Pex Langenberg, wethouder Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur van gemeente Rotterdam sluit zich hier volmondig bij aan. “North Sea Jazz bewijst zich al jaren als groots evenement met internationale uitstraling. We zijn er trots op zo’n icoon in de stad te hebben. ” Ook is het Havenbedrijf  zeer content met de verlenging. President-directeur Allard Castelein: “ Het Port of Rotterdam North Sea Jazz Festival draagt bij aan een goed woon- en leefklimaat in de regio. Dat is belangrijk voor het vestigingsklimaat in de haven. Bovendien wordt het festival zeer gewaardeerd door onze relaties en klanten. Daarom zetten wij onze samenwerking graag voort.

Bron: ‘1976-2008 The Art of North Sea Jazz, 33 years of memories and posters’.

Doe het zoals de oprichters hebben bedacht en stel je eigen programma samen met de app van North Sea Jazz of de website.

Website NN North Sea Jazz Festival