16 okt. 2018

Mojo bestaat 50 jaar!

Van pionieren in de polder tot concertgigant BOEK en PODCAST
Mojo Boek Vervaagd
Het is 50 jaar na de oprichting van Mojo een mooi moment om terug te blikken op de geschiedenis van een bedrijf dat is meegegroeid met de live industrie in Nederland. Het prachtige boek dat om die reden is verschenen en de wekelijks nieuwe podcasts geven een uniek kijkje in de backstage area van Mojo.

Opgericht door Berry Visser in 1968 en later geprofessionaliseerd in samenwerking met Leon Ramakers is Mojo nu het grootste rock 'n rollbedrijf van ons land. Het is een geschiedenis van vallen, opstaan, faillissementen, overnames, eerste festivals, successen en blunders, allemaal door mensen die van hun passie hun beroep mochten maken. Vol goede moed werd er begonnen aan een boek, maar Mojo'ers blijken al die verhalen zelf helemaal niet zo goed te kunnen vertellen. Beroepsblindheid gemixt met het adagium 'wat backstage gebeurt, blijft backstage'.

Daarom hebben we anderen gevraagd om een aspect uit onze unieke business op zijn of haar eigen manier te beschrijven. Schrijvers, fotografen en kunstenaars hebben carte blanche gekregen en mochten ons alles vragen wat ze wilden. Geen geschiedenisboek dus, geen overzichtswerk om onszelf mee op de borst te kloppen, maar een prikkelend en kleurrijk boek dat past bij het jongensverhaal van Berry en Leon, waar nog altijd aan geschreven wordt. Een bonte mengeling van reportages, interviews, anekdotes en verhalen, sommige waarheidsgetrouw, andere fictief of een mix van beide.

Samen vormen ze een kijkje in de keuken van Mojo, een nuchter Delfts bedrijf omgeven door (inter)nationale wereldsterren, en een blik in de backstagewereld van de concertgigant die ooit begon op een zolderkamer.

Met verhalen, interviews en artikelen van o.a. Nico Dijkshoorn, Ronald Giphart, Joris Luyendijk, Christine Otten, Wanda Bommer, Bert Wagendorp, Herman Brusselmans, Ivo Victoria, Sander Donkers, David Kleijwegt, Wilfried de Jong, Leon Verdonschot, Typex en Jerry Goossens.

Het door Irma Boom vormgegeven boek 'Mojo presenteert' is nu te koop.

Naar het boek

Nog meer verhalen horen over hoe het eraan toegaat achter de schermen? Luister ook elke twee weken naar een nieuwe podcast, waarin Michiel Veenstra praat met de mensen van Mojo achter al die concerten en festivals.