29 feb. 2024

Douze points voor Joost Klein

Joostklein Banner2

Met Europapa, een eerbetoon aan zijn vader, vertegenwoordigt Joost Klein ons land tijdens het Eurovisie Songfestival. Met de song vertelt hij dat er geen grenzen zijn als je je dromen waar wil maken en jouw verhaal wil vertellen. Het nummer is een absurde combinatie van nostalgie, melancholie en blijdschap, verpakt in poëtische teksten en aanstekelijke beats waar Joost bekend om staat.

Europapa is geproduceerd door Teun de Kruif (Tantu Beats), met een bijzondere bijdrage van DJ Paul Elstak: een van de grondleggers van happy hardcore en de man achter de mega-hit Rainbow in the Sky. Joost schreef zelf de tekst samen met een bijdrage van goede vrienden (rapper) Donnie en Tim Haars (Gerrie van New Kids).

Europapa gaat over een weeskind dat door heel Europa (en omstreken) reist om zichzelf te vinden en zijn verhaal te vertellen. Eerst kennen de mensen hem niet, maar hij blijft elke kans pakken om zichzelf te laten zien. Europapa is een eerbetoon aan mijn vader. In zijn opvoeding leerde hij me om met een open vizier naar de wereld te kijken.

Joost Klein

Joost betreedt het Eurovisie podium in de tweede halve finale op donderdag 9 mei. De komende weken legt hij de laatste hand aan de act.

OVER JOOST KLEIN
Joost Klein (26) is een artiest, schrijver en kunstenaar. Zijn energieke stijl combineert elementen uit mainstream pop met happy hardcore en punk. Hij wordt geroemd om zijn poëtische teksten in combinatie met aanstekelijke beats die de tijdgeest van de jeugd vangt. In zijn nummers bespreekt hij zijn eigen persoonlijk leed zoals het verliezen van zijn ouders op jonge leeftijd en is hij open over zijn mentale problemen. Hij zet verdriet om in euforie. Met de boodschap: We zijn allemaal mensen. “Het is oké; we zijn allemaal niet oké.” 

Vorige maand won Joost de prestigieuze Popprijs 2023 die jaarlijks wordt uitgereikt aan de band of artiest die in het afgelopen jaar de meeste impact heeft gehad binnen de Nederlandse popmuziek. De prijs werd eerder gewonnen door o.a. Anouk, Tiësto, De Jeugd van Tegenwoordig, DI-RECT en Goldband. In het Nederlandse live-circuit staat Joost bekend om zijn legendarische shows op festivals als Lowlands, Pinkpop en Pukkelpop. Afgelopen november gaf hij twee uitverkochte concerten in de AFAS Live.

Ook in het buitenland groeit Joosts fanbase. In België stond hij met zijn show in een uitverkochte Lotto Arena in Antwerpen en was hij kandidaat in De Slimste Mens ter Wereld. Afgelopen zomer scoorde Joost met ‘Friesenjung’ een nummer 1-hit in Duitsland. Het nummer heeft tevens 100 miljoen wereldwijde streams behaald en werd ‘Beste Song’ in Duitsland bij de 1LIVE Krone Radio Awards. Ook in Zwitserland, Oostenrijk, Zweden, UK, Polen, Italië en Oekraïne krijgt hij veel airplay en groeit zijn fanbase.