RABOBANK EN KUNSTBENDE

Creativiteit op Lowlands
Lowlands 2017 3430 Jeroenroest Lowres Kopie

13.06.2018

“Creëren moet!” Het manifest aan de poorten van de Kunstbende area op Lowlands 2017 laat er geen misverstanden over bestaan. Op de grens tussen de Alpha en het nieuwe looppad om Lake Lowlands heen wordt geschiedenis geschreven. “De toekomst is van de mensen die hun handen vies maken.”

Ernst Steinmeier, senior brand and reputation professional bij Rabobank

Deze nieuwe plek op het Lowlands terrein is mede mogelijk gemaakt door Rabobank, dat een langdurige samenwerking is aangegaan met Lowlands en daarbij de focus niet zozeer op zichzelf houdt. Wel ligt de focus op de creativiteit van de bezoekers en de jonge artiesten die ze een podium geven. “Dat manifest is uiteraard met een lichte knipoog geschreven, maar de Rabobank gelooft oprecht in het ‘Creëren moet!’-statement”, zo stelt Ernst Steinmeier, senior brand and reputation professional bij Rabobank. “Wij zijn een ‘andere bank’. Eentje die bijdrage wil leveren aan de welvaart in Nederland en de wereld. Omdat we geen aandeelhouders hebben, kunnen we werken met coöperatief dividend en zo een deel van onze winst teruggegeven aan de gemeenschap.” Het grotere doel dat de bank daarbij voor ogen heeft, is het bevorderen van welzijn binnen de maatschappij. “Op het moment dat wij een bijdrage leveren, hoeven we daar niet perse onze naam pontificaal op te plakken. We willen vooral op een duurzame manier mensen helpen om hun ambities te verwezenlijken.”

De samenwerking tussen Rabobank en Kunstbende komt tot leven in de What’s Happening, de grote mee-doe area op Lowlands. Hier vind je optredens en exposities van winnaars en oud-winnaars van de Kunstbende wedstrijd in de categorieën: Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Taal, Theater. Ook vind je hier allerlei creatieve workshops.

Tom van Kuyk van Rabobank vertelt in onderstaande video (2017): “Lowlands biedt ons een enorm publiek, 50.000 man dit weekend, dat open staat voor alle vormen van cultuur en die ook allemaal willen meedoen.”

Talent ontwikkelen

Door actief bij te dragen aan het verenigingsleven in Nederland – ‘het cement van de samenleving’ aldus Steinmeier – draagt Rabobank een steentje bij op het gebied van sport en cultuur. Het uit zich onder meer in een samenwerking tussen Rabobank en NOC*NSF, Team NL en de daarbij betrokken sportbonden. “Op cultureel gebied zijn we een vierjarige samenwerking met Kunstbende aangegaan. De missie is om een nieuwe generatie cultuurmakers te helpen het hoogst mogelijke podium te behalen, zoals we dat ook bij sporters doen."

"Als je binnen de Nederlandse evenementenwereld op zoek gaat naar dat podium voor een breed cultureel aanbod, kom je al snel bij Lowlands uit.” 

Brede basis

Spelen op de Kunstbende/Rabobank area op Lowlands is onderdeel van breder traject, waarbinnen winnaars van de landelijke Kunstbende-competitie door een persoonlijke coach worden begeleid in een individueel talentontwikkelingstraject. “Wij vinden ontwikkeling belangrijker dan een weekend logo’s plakken, zakenrelaties uitnodigen of ter plekke hypotheken verkopen. Zo’n houding maakt het laden van ons merk op een festival als Lowlands echter wel een uitdaging. We hebben er daarom voor gekozen om het programma in onze area geheim te houden en naast de optredens van jong talent ook workshops aan te bieden door bekende namen als Chef'Special, DIO, SEF en Ronnie Flex. Op die manier is de Rabobank/Kunstbende area het hele weekend drukbevolkt gebleven. Het mooie was – en dat was voor ons het meest belangrijk – dat iedereen kon meedoen als hij of zij daar zin in had. Wellicht is op die manier een creatief zaadje geplant bij andere potentiële talenten. Hoeveel mensen uiteindelijk onze naam onthouden, is moeilijk te meten. Temeer daar deze niet prominent in beeld was. Naamsbekendheid was echter geen primaire doelstelling. Het bouwen van een brede basis wel.”

Gezamenlijk investeren

Rabobank heeft grote ambities en die zijn breder dan alleen een focus op dat ene weekend in het jaar aanwezig zijn op Lowlands. “Wij blijven het hele jaar door betrokken."

"Ons motto is dat je zonder breedte geen top kunt hebben."

"De regionale Rabobank-kantoren zijn daarom betrokken bij regionale Kunstbendes. Dat maakt dat we gezamenlijk kunnen investeren in jonge talenten, die intensief begeleid kunnen worden en ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Wij bieden hen vervolgens een landelijk gerenommeerd podium, zodat ze ook voorbij hun zolderkamertje kunnen doorgroeien. Deze eerste keer op Lowlands was voor ons nog even aftasten. Wat werkt wel? Wat werkt niet? Onder meer door de goede begeleiding door Mojo, staat er nu een stevige basis. Het volledige traject is ons goed bevallen. In samenwerking met Mojo en Kunstbende gaan we het voor Lowlands ontwikkelde concept de komende drie jaar verder doorontwikkelen.”

Marcel

Marcel Surendonk

Manager sponsoring

Benieuwd naar welke mogelijkheden er zijn voor een activatie van jouw bedrijf op Lowlands? Neem dan contact met ons op.

Mail Marcel